В "Пирогов " отчитат най-висока смъртност от COVID-19, най-ниска е тя във ВМА

Въпреки че средната смъртност е била 18,3 на сто, показателят варира в широки граници - от 0 до 35 на сто, в отделните лечебни заведения

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"
УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Източник: Zonanews

Смъртността при хоспитализираните пациенти с COVID-19 в болниците през миналата година е била 18,3 на сто. Това съобщиха от "Индекс на болниците" - проект на агенция "Галъп". Анализът е изготвен на базата на данните, които лечебните заведения са подали в електронната система на Министерство на здравеопазването.

 

През 2021 г. в 215 болници е имало 155 422 хоспитализирани пациенти с COVID-19, като 28 379 от тях са починали, показват официалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с COVID-19, което е 10,31 на сто от всички хоспитализирани с тази диагноза.

 

Въпреки че средната смъртност е била 18,3 на сто, показателят варира в широки граници - от 0 до 35 на сто, в отделните лечебни заведения. В случая това се дължи най-вече на различния вид лечебни заведения и на техния предмет на дейност - в единия случай се отнася за активно лечение на пациенти с COVID-19, а в другия - за лечение на друг тип патология, при което е било открито и наличието нa коронавирусната инфекция.

 

Разлики в смъртността обаче се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на COVID-19, са показали още данните. В тези случаи вариациите се дължат както на състоянието и тежестта на заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури.

 

Сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите - всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като най-нисък е бил във Военномедицинска академия, а най-висок в "Пирогов". В следващите 20 лечебни заведения, според обема на приетите пациенти, който е бил в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като най-нисък е бил в болница "Проф. Ив. Киров" в София, а най-висок е бил в "Царица Йоанна - ИСУЛ".

 

През 2021 г. в сравнение с 2020 г. смъртността от COVID-19 в болниците се е повишила, показват още данните. През 2020 г. тя е била 11 на сто. Основната причина за това е, че пандемията в България се разрази основно през изминалата година. Първата по-сериозна вълна през 2020 г. в страната беше регистрирана едва в късната есен на годината, докато през изминалата бяхме свидетели на повече вълни.

 

Това се потвърждава и от броя на хоспитализираните пациенти - през 2020 г. те са били 62 299, срещу 155 422 през миналата година. Известни промени се наблюдават и при болниците, които са поели основната тежест на COVID-19. Първите десет лечебни заведения през 2021 г., които са лекували пациенти, заразени с коронавирусната инфекция, са били държавна собственост. През предходната година сред тях е била и частната болница "Токуда", но през миналата година в нея е имало по-малко пациенти.

 

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени