В София бе извършен тържествен водосвет на бойните знамена, Кирил Петков беше освиркан, а няколко души призоваха - "Оставка, съд, затвор" (СНИМКИ)

Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май

Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш (2)
Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш (2) Източник: Zonanews

С водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), и Съвместното командване на специалните операции (СКСО), се отбелязва Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

 

За трета поредна година няма да има военен парад за празника. На днешния ден обаче армията ще покаже бойни способности в авиобазата в Граф Игнатиево, в авиобаза - Безмер, в авиобаза Крумово. На Морската гара във Варна ще има демонстрации на способности на ВМС. В учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" ще се състоят демонстрации на способности на военнослужещите от СКСО, които ще покажат своите умения. В района на учебния полигон "Ново село" ще има демонстрации на способности на Сухопътните войски.

 

Водосветът бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп
Водосветът бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп Източник: Zonanews

Водосветът на бойните знамена и знамената светини пред паметника на Незнайния воин в София се отслужва от Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

 

Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш
Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш Източник: Zonanews

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника.

 

Военният министър Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Военният министър Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов Източник: Zonanews

При изпълнението на националния химн се произвеждат 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш.

 

Йорданка Фандъкова, Кирил Петков, Румен Радев, Илиана Йотова
Йорданка Фандъкова, Кирил Петков, Румен Радев, Илиана Йотова Източник: Zonanews

На тържествената церемония присъстват и министър-председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и политици, обществени лица, жители и гости на град София.

 

Председателят на ПГ  на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова Източник: Zonanews

Премиерът Петков беше освиркан от няколко души, които викаха: "Оставка, съд, затвор!". До тях беше скандалният Дионисий, един от вдъхновителите на незаконните метежи през лятото на 2020 г.

 

Кирил Петков беше освиркан от няколко човека сред зрителите, които бяха в обкръжението на скандалния Дионисий
Кирил Петков беше освиркан от няколко човека сред зрителите, които бяха в обкръжението на скандалния Дионисий Източник: Zonanews

Празникът на Българската армия е един от най-старите в националния ни календар. Традицията на Гергьовден като воински празник датира още от първите следосвобожденски години. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта с указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I. Церемонията е включвала панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена "За храброст" - учреден  с указ 1 от 1 януари 1880 г. на княз Александър I, и ограничени военни паради. 

 

В годините до 1919 г. страната ни има два военни празника. Освен 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната прослава - на 27 ноември, в чест на победата на Българската армия в Сръбско-българската война през 1885 година. Тъй като на 27 ноември 1919 г. България е принудена да подпише Ньойския мирен договор, Денят на бойната прослава не се е отбелязвал през 20-те години на 20-и век. От 1926 г. Денят на храбростта и Денят на бойната прослава се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Георги Победоносец - 6 май. През 1931 г.

 

Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на Българската армия, който се отбелязва до 1953 г., когато с Постановление 129 на Министерския съвет от 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия (годишнина от началото на септемврийските бунтове през 1923 г.). С Постановление 100 на Министерския съвет от 30 май 1991 г.  23 август е определен за Празник на Българската армия в чест на победата през 1877 г. на Българското опълчение на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). С Постановление 15 на Министерския съвет от 27 януари 1993 г. до 1998 г. 6 май се отбелязва като Празник на Българската армия.

 

С промените в Кодекса на труда, приети на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

 

Източник: БТА

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени