В София бе извършен тържествен водосвет на бойните знамена, Кирил Петков беше освиркан, а няколко души призоваха - "Оставка, съд, затвор" (СНИМКИ)

Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май

Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш (2)
Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш (2) Източник: Zonanews

С водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), и Съвместното командване на специалните операции (СКСО), се отбелязва Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

 

За трета поредна година няма да има военен парад за празника. На днешния ден обаче армията ще покаже бойни способности в авиобазата в Граф Игнатиево, в авиобаза - Безмер, в авиобаза Крумово. На Морската гара във Варна ще има демонстрации на способности на ВМС. В учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" ще се състоят демонстрации на способности на военнослужещите от СКСО, които ще покажат своите умения. В района на учебния полигон "Ново село" ще има демонстрации на способности на Сухопътните войски.

 

Водосветът бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп
Водосветът бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп Източник: Zonanews

Водосветът на бойните знамена и знамената светини пред паметника на Незнайния воин в София се отслужва от Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

 

Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш
Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш Източник: Zonanews

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника.

 

Военният министър Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Военният министър Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов Източник: Zonanews

При изпълнението на националния химн се произвеждат 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части преминаха в тържествен марш.

 

Йорданка Фандъкова, Кирил Петков, Румен Радев, Илиана Йотова
Йорданка Фандъкова, Кирил Петков, Румен Радев, Илиана Йотова Източник: Zonanews

На тържествената церемония присъстват и министър-председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и политици, обществени лица, жители и гости на град София.

 

Председателят на ПГ  на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова Източник: Zonanews

Премиерът Петков беше освиркан от няколко души, които викаха: "Оставка, съд, затвор!". До тях беше скандалният Дионисий, един от вдъхновителите на незаконните метежи през лятото на 2020 г.

 

Кирил Петков беше освиркан от няколко човека сред зрителите, които бяха в обкръжението на скандалния Дионисий
Кирил Петков беше освиркан от няколко човека сред зрителите, които бяха в обкръжението на скандалния Дионисий Източник: Zonanews

Празникът на Българската армия е един от най-старите в националния ни календар. Традицията на Гергьовден като воински празник датира още от първите следосвобожденски години. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта с указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I. Церемонията е включвала панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена "За храброст" - учреден  с указ 1 от 1 януари 1880 г. на княз Александър I, и ограничени военни паради. 

 

В годините до 1919 г. страната ни има два военни празника. Освен 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната прослава - на 27 ноември, в чест на победата на Българската армия в Сръбско-българската война през 1885 година. Тъй като на 27 ноември 1919 г. България е принудена да подпише Ньойския мирен договор, Денят на бойната прослава не се е отбелязвал през 20-те години на 20-и век. От 1926 г. Денят на храбростта и Денят на бойната прослава се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Георги Победоносец - 6 май. През 1931 г.

 

Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на Българската армия, който се отбелязва до 1953 г., когато с Постановление 129 на Министерския съвет от 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия (годишнина от началото на септемврийските бунтове през 1923 г.). С Постановление 100 на Министерския съвет от 30 май 1991 г.  23 август е определен за Празник на Българската армия в чест на победата през 1877 г. на Българското опълчение на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). С Постановление 15 на Министерския съвет от 27 януари 1993 г. до 1998 г. 6 май се отбелязва като Празник на Българската армия.

 

С промените в Кодекса на труда, приети на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

 

Източник: БТА

Още от "България"

Пуснато бе движението през най-дългия пътен тунел "Железница" на АМ "Струма"

Това сложно технологично съоръжение е крачка към така дългоочакваната връзка между Централна Европа, през България, Видин, Кулата и Гърция, посочи министър-председателят Николай Денков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени