Валентин Радев: Бившият служебен министър Пламен Узунов и сега има политически чадър

По думите на народния представител от ГЕРБ във въпросния доклад става въпрос за изменения на процедурата по обществена поръчка, които са направени именно по време на мандата на служебния министър Пламен Узунов

Валентин Радев
Валентин Радев

"Служебният министър Пламен Узунов и сега има политически чадър, той е съветник на президента", каза бившият вътрешен министър Валентин Радев по повод казуса с доклада на ОЛАФ в предаването "Тази събота" по bTV. 

Относно това, че се създава усещане, че ГЕРБ има предварителна информация по разследването на ОЛАФ за разлика от всички останали, Радев поясни, че това не е така. „Поне аз нямам. В доклада е написано, че става дума за промени в процедурата, направени от служебното правителство. ОЛАФ казва конкретния момент, не кога е подготвена и подписана поръчката“, обясни той.

По думите на Радев във въпросния доклад става въпрос за изменения на процедурата по обществена поръчка, които са направени именно по време на мандата на служебния министър Пламен Узунов.

"Аз се подразних от позицията на президентството. Не може президентът да започва грубо вижте кой е започнал поръчката и кой я е подписал накрая", каза Радев. Бившият вътрешен министър коментира, че никога не се е съмнявал, че може нещо да не е наред с обществената поръчка. "Не съм допускал, че служебен министър може да застраши по такъв начин националната сигурност", коментира Радев.

"Ако е имало такива дефекти, които са казали от ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Имало ли е политически натиск?", коментира Радев.

"Моят подпис стои под договора. Всички, които по някакъв начин са се докоснали до тази поръчка трябва да се притесняват, аз също. Нека оставим прокуратурата да реши. Съвестта ми е чиста. Не съм имал подозрения за нередности. Никой не ме е осведомил, ако е имало такива. Как да се съмнявам, че някой ще посегне на това, което най-много ни плашеше тогава – миграционните процеси. С чиста съвет съм подписал нещо толкова важно за полицията. Ако това ми е грешката си посипвам главата с пепел", каза още Валентин Радев. Той обясни, че не се притеснява от ревизия на договорите, сключени през целия му мандат като вътрешен министър от май 2017 г. до септември 2018 г. По думите му по време на въпросната обществена поръчка за автомобилите на МВР Радев се е чудил защо служебното правителство се съсредоточава да свърши обществените поръчки. По повод обявените намерения от страна на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Валентин Радев каза, че в президентството всичко се случва "някак задкулисно, някак скрито". "Вижте какво прави ГЕРБ - при най- малко съмнение веднага се отстранява. Ние сме много по-открити", посочи той.

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при закупуването на полицейски джипове. Това съобщи официално Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. В това официално съобщение не се споменават нито имена, нито дати. Ясно е, че разследването на ОЛАФ е започнало през юли 2018 г. и е установило е, че вътрешното министерство е нарушило разпоредбите и е купило автомобили за пресечени терени, вместо такива за всякакви терени.

 

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени