Външният министър отговори на президента на Северна Македония за "скандалното искане от България"

Милков отговори на президента Стево Пендаровски, който нарече "скандално искане от България да бъде част от процеса на конституционните промени"

Николай Милков
Николай Милков Източник: Wikipedia

Министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут различен от този на останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония.

 

Милков отговори на президента Стево Пендаровски, който нарече "скандално искане от България да бъде част от процеса на конституционните промени".

 

"Не става въпрос за намеса на България във вътрешните процеси в съседната ни държава. Ние в крайна сметка първи я признахме като независима държава. Става дума за създаване на атмосфера на доверие чрез една конструктивна комуникация, ако се прецени, че такава е възможна", подчерта служебният външен министър.

 

Това според него е крайно закъсняло и крайно необходимо, за да севърви към едни пълноценни добросъседски отношения. "Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие във всяко едно отношение както в рамките на конституцията, така и по-късно, след конституционните промени в рамките на законите", добави Милков.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени