Външният министър Захариева: Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас

Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България, каза още тя

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: NOVA

"Изгонихме осем души, реагираме всеки път, правим анализи и скоро ще обявим решение. Днес викаме Митрофанова - ще имаме много сериозен разговор, със сигурност ще имаме действия. ДАНС и прокуратурата работят, не е тайна, че Русия прави всичко възможно да осуети сътрудничеството в отбраната на ЕС с Украйна. Някои правителства може да са замитали тези проблеми, но със сигурност не правителството на ГЕРБ. Както виждате, винаги реагираме. Такива акции на ГРУ няма как да се случат без знанието на най-високо ниво в Москва". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева в предаването "Здравей, България" по NOVA.

 

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: "От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България". "Русия се опитва да прехвърля отговорността към Чехия и България, че незаконно са се съхранявали противопехотни мини, а те самите не са страна по конвенцията за забрана на противопехотните мини - да се присъединят и тогава да говорят. А и интересно откъде имат информация какво има в чешките складове, това не е съобщавано никога от властите там", добави тя

 

Припомняме, че вчера стана ясно, че се разследва руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас. Прокуратурата сравнява четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години. "Искаме да развиваме туризъм с Русия и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България”, каза още тя. По думите й взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия.

 

"Ако искаме да имаме правова държава всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването”, посочи Захариева. И допълни: "Знам достатъчно, за да мога като външен министър и като правителство да вземем съответните политически мерки. Разследването е едно, политическите мерки са друго”.

"Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия. Не предвиждаме изтегляне на посланици. Това не е в интерес на България”, посочи още тя.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени