ВАП рагира на сигнал за увеличена цена на водата в смолянското село Осиково

Цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик

Върховна административна прокуратура
Върховна административна прокуратура Източник: ВАП

Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по получени оплаквания на жители на с. Осиково, обл. Смолян, за незаконосъобразно увеличаване на цената на ВиК услуги на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян, с над 60%.

 

От ВАП е констатирано, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик.

 

Хората уведомяват ВАП, че в с. Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото. Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е етернитов - "канцерогенен", и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество.

 

Изтъкнато е, че за с. Осиково се начислява и такса за обратните води, но в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Изложено е, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряванe качеството на водата в населеното място.

 

От ВАП е изяснено, че във връзка със законосъобразността на Решение №Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР относно утвърдените цени на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян, има административно дело пред Административен съд-София град, като разглеждането му не е приключено.

 

Ето защо материалите по преписката са изпратени по компетентност от ВАП на Софийска градска прокуратура, вкл. с оглед преценка за упражняване на правомощията за встъпване във вече образуваното съдебно-административно производство при наличие на важен държавен или обществен интерес съгласно Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс.

 

Материалите от преписката са изпратени по компетентност и на Окръжна прокуратура-Смолян с оглед преценка за предприемане на действия относно оплакванията, касаещи качеството на водата в с. Осиково, обл. Смолян.

 

От същата прокуратура веднага е разпоредена проверка, възложена на КЕВР, която следва да приключи в кратък срок. За резултатите от проверката трябва да бъдат уведомени  ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян.

Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени