Върховна административна прокуратура сезира служебния министър на околната среда и водите и кмета на София да осъществят контрол на дейността на депо за отпадъци "Враждебна"

Днес заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с граждани от  Инициативния комитет на жителите на кв. "Враждебна"

Десислава Пиронева се срещна с граждани от  Инициативния комитет на жителите на кв. Враждебна
Десислава Пиронева се срещна с граждани от Инициативния комитет на жителите на кв. Враждебна

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на околната среда и водите и кмета на София в съответствие със задълженията и правомощията си по закон да извършат контрол на дейността на депо за отпадъци "Враждебна".

 

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на кв. "Враждебна", в който гражданите изразяват недоволство от експлоатацията на сметището, намиращо се на територията на столичния квартал. В сигнала са изразени искания за незабавно прекратяване на дейността на депо „Враждебна“, в което според инициативния комитет се съхраняват отпадъци от всякакъв вид, рекултивиране на терена и почистване на отпадъците, пластмасата и др.


В защита на държавния и обществения интерес ВАП сезира компетентните органи с оглед осъществяване на ефективен контрол за защита на околната среда и човешкото здраве при управление на отпадъците. 

До ВАП в кратък срок следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции.



Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени