Върнахме се към зимното часово време

В България преминаването от лятно към зимно време и обратно се прилага от 1979 година, а в Европа - от 1916 г.

Часовник настолен
Часовник настолен Източник: Zonanews
Тази нощ преминахме в зимното часово време. Точно в 4 ч. преместихме часовници с час назад. Заради това ще спим с час повече, но ще се стъмва по-рано. В България преминаването от лятно към зимно време и обратно се прилага от 1979 година, а в Европа - от 1916 г.
 
Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.
 
За пръв път то е предложено от Уилям Уилет в текста "Пилеене на дневна светлина", публикуван през 1907 г. той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.
 
От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март. През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Мотивите са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.
 
Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки обаче още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.

Още от "България"

Община Мездра призовава жителите на общината да използват само по предназначение контейнерите за разделно събиране на зе

Не изхвърляйте в контейнерите за зелени и градински отпадъци: строителни отпадъци, хранителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, гума, фолио, стиропор, кожа, текстил, стъкло и опасни отпадъци

Прочетете повече прочетете повече

Десетият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” събра групи за исторически възстановки и

В тазгодишното издание на "Калето - Мездра" взеха участие групи за исторически възстановки и индивидуални реконструктори - общо над 70 на брой

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени