ВАС отхвърли жалбите на ГЕРБ, разписките от машините няма да се броят

Върховните магистрати са приели за неоснователни доводите на оспорващата страна

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: Zonanews

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Коалиция "ГЕРБ-СДС" срещу решение от 28 юни на ЦИК, с което са приети Методически указания по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за народни представители при машинно гласуване, съобщиха от съда.

 

Върховните магистрати са приели за неоснователни доводите на оспорващата страна. Една от оспорените части от решението на ЦИК е за това как членовете на СИК оказват съдействие, ако избирателят изпитва затруднение с гласуването, при запзване тайната на вота. Другите оспорени части са за действията на СИК при "непреодолими външни обстоятелства, свързани с машинното гласуване" и "след попълване на протокола", неговото приемане и обработка от РИК.

 

От ВАС посочват още, че Изборният кодекс не предвижда преди опаковането на контролните разписки от машинното гласуване да бъдат преброявани. Магистратите отбелязват също, че Изборният кодекс разпорежда, че след приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване в избирателната секция чрез отпечатване на протокол от системата при спазване на разпоредбите на този раздел по ред, определен от ЦИК. От чл. 271 ал.1 от Изборния кодекс следва изводът, че единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата.

 

Протоколът на секционната избирателна комисия е единственият официален документ, който удостоверява броя на подадените гласове, допълват от ВАС. Съдиите посочват, че законодателят не е въвел други способи и методи за отчитане на изборния резултат, в това число и чрез проверка на вота, отразен в контролните разписки.

 

Контролната разписка няма характер на документ, отразяващ вота на избирателя, посочват от ВАС. Като отбелязват, че Изборният кодекс не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки, тъй като кодексът посочва, че дължимото съответствие е по отношение на потвърдените гласове от машинното гласуване и отпечатаните от системата контролни разписки.

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени