Вътрешният министър Христо Терзийски: Българинът притежава законно над 120 хиляди пушки

Българинът има доста законно притежавано оръжие, притежава над 120 хиляди пушки. Това заяви пред бТВ вътрешният министър Христо Терзийски. Той коментира инцидентът от Ловеч, когато жена е била простреляна по време на новогодишното хоро.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи
Христо Терзийски, министър на вътрешните работи Източник: csd.bg

Случаят в Ловеч е докладван в Окръжна прокуратура и лично на окръжния прокурор, планирани са процесуално следствени действия, които са доста специфични, заяви Терзийски.

Той съобщи, че до момента са иззети законно притежавани оръжия, направен е списък на лицата, които притежават такива. Издирени са и криминално проявени лица от този район. Търсим и съдействие на гражданите, подчерта още Терзийски. Случаят е от малките часове на 1 януари и е документиран от един от гражданите. Министърът каза, че разследващите са били затруднени заради забавената информация до тях, освен това куршумът все още не е изваден от жената, за да се анализира.

Предполагам, че това е лице, което не е с трайни криминални наклонности. Ако е случаен стрелец, просто да излезе и да каже, призова Терзийски.

Той съобщи, че в страната по регистрации на ловните организации, над 120 хиляди пушки са законно притежавани от българи. Министърът коментира и обирът на хипермаркета в Сандански по празниците, както и обирът на инкасо автомобил в Перник. По думите му при подобни случаи няма как да не се разследва версията за участие на вътрешен човек. Той обаче не вижда връзка между двата случая.

"Криминалните ни работници имат достатъчно опит да се справят и в двата случая", увери Терзийски.

Вътрешният министър отчете, че през изминалата година с около 15% е по-ниска общата престъпност в страната в сравнение с 2019 година. Кражбите и противозаконното отнемане на автомобили е с 11% на долу. 80% е намалението при телефонните измами. Има 63 убийства, отчете министърът.

Около 700 служители на Министерство на вътрешните работи в момента са на лечение заради COVID-19. 89 души са хоспитализирани. От месец март до сега починалите от системата на МВР са 30, каза още Христо Терзийски.

Министърът подчерта, че има списък с желаещите от системата на МВР да се ваксинират. Около 11 200 служители искат да се имунизират, като от тях около 20% са полицаите от охранителна, пътна и криминална полиция.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Започваме демонтирането на МОЧА до 30 дни

Срамно е, че областната администрация и самият Трайков говорят за премахване на монумента заради мерки за безопасност, докато истинската причина би трябвало да бъде скъсването с унизителната митология за "освободителната Червена армия" и възстановяването на историческата истина за окупацията на България от Съветите през септември 1944 г. 

Прочетете повече прочетете повече

Комисията по отбрана одобри предаването на Украйна на ракети с отпаднала необходимост

МО да предприеме действия за присъединяване към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени