Весела Лечева е регистрирала и втора марка с националния празник - "ПП 3-ти март", в раздел за шоу и вариететни програми

Лечева запази и търговската марка "Движение Трети март" - тя е получила регистрация от Патентното ведомство на 5.12.2023 година

Весела Лечева и Румен Радев
Весела Лечева и Румен Радев Източник: Пресцентър на ММС

Таня Найденова

Председател на Патентното ведомство 2014-2015, 2022

 

Оказва се, че Весела Лечева не е регистрирала единствено марката "Движение Трети март". На абсолютно същата дата е подадена и получена регистрация за втора марка - "ПП 3-ти март". Абревиатурата ПП най-вероятно се разбира като "Политическа партия", твърди Таня Найденова-Председател на Патентното ведомство 2014-2015, 2022.

 

Търговската марка "Движение Трети март" е получила регистрация от Патентното ведомство на 5.12.2023 година. Документите за нея са подадени още на 4.08.2023 г. от Весела Лечева, съобщи Таня Найденова, бивш председател на Патентното ведомство относно регистрацията на търговската марка. 


Едновременното подаване и получаване на близки марки поражда сериозни съмнения за това, дали въобще е правена експертиза (каквато е законовата процедура в Патентното ведомство) или е изпълнявана поръчка, коментира експертът.

 

Ето и още от нейния анализ:
В случая на посочените марки, и формалната, и експертиза по същество са приключили за дни. На 31 август 2023 даже е направена публикацията за заявките. И двете марки са вървели в процедурата в комплект, което е прецедент в процеса за регистрации. И втората марка по скандален и обиден начин за национален празник е регистрирана в раздел от класификатора за забавни, вариететни и шоу програми.

 

Всичко изложено поставя няколко въпроса:
Какво налага националният празник да бъде запазен и като движение и като политическа партия?
Извършена ли е въобще експертиза по същество от Патентното ведомство или е изпълнило политическа поръчка?

Съмненията за нередности се потвърждават от факта, че последната марка, публикувана в Бюлетина на ПВ от 31 август 2023 е марка с дата на подаване 14.08.2023.

Казаното налага спешни мерки за защита на патентните марки, Кодекса на труда и законите, по които работи Патентното ведомство.

Принципал на Патентното ведомство е министърът на икономиката - Богдан Богданов. Упражнил ли е достатъчен контрол върху институцията? Наясно ли е със случващото се? Кога заявителят Весела Лечева и президентът Радев ще дадат обяснение за нарушението на Кодекса на труда и на два закона за използването на националния празник за техните цели?

 

Тази регистрация може да се разглежда като нарушение на Кодекса на труда, два закона, практика и морал. "Трети март" е Национален празник, записан в Кодекса на труда на Република България (чл. 154). Националният празник е най-важният официален празник на всяка държава. Той се чества тържествено и е на дата, която обикновено има най-важно за нацията (и държавата) значение в нейната история. Той е на всички граждани.

 

Решението за регистрация е в противоречие с два закона - Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци. От архива на Патетното ведомство от 2014 година е видно, че регистрация на същата марка е поискал Николай Бареков, но е получил отказа заради противоречие на Конституцията и Закона. Сега се регистрира на същото основание.

 

"Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на "Коалиция Трети март", пита Найденова. Съгласно изброените абсолютни основания за отказ от чл.11 ал.1 на Закона за марките и географските образци, знаци, които частично водят до заблуждение, такива които са противоречащи на обществения ред и добрите нрави, знаци запазени за използване от държавата (например гербове), публични институции или международни организации, също са изключени от регистрация поради обществен интерес.

 

По думите й е скандално и неморално, че регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, търговска цел, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки ресурси.

 

По думите на Найденова председателят на Патентното ведомство Владя Борисова е назначена още на първото заседание на служебния кабинет на президента Радев през август 2022 година. Без институцията да има каквато и да е връзка с провеждането на изборите. Без Борисова да отговоря за изискванията за 10 години трудов стаж в сферата на индустриалната собственост. Има обосновани съмнения и за образователния й ценз за заеманата длъжност.

 

Ето извлечение от регистъра на Патентното ведомство

 

Номер на заявка 2023170599N Дата на заявяване 04.08.2023

Регистров номер 00170599 Дата на регистрация 05.12.2023

Срок на действие 04.08.2033 Статус ТМ Регистрирана

Наименование на

марка

 

ПП "3-ти март"

 

Класове по Ницската класификация

 

35. реклама; управление на търговски сделки; търговска администрация; административна дейност; рекламни

агенции; актуализиране на рекламни материали; връзки с обществеността; изготвяне на статистически

данни; изготвяне на рекламни рубрики; организиране на изложби с търговска или рекламна цел;

изследване на пазара; икономическо прогнозиране; търговска информация; набиране на спонсори;

проучване на общественото мнение; проучване на пазара; он-лайн реклама в компютърна мрежа;

консултации в областта на търговското ръководство и организация; консултантски услуги в областта на

човешките ресурси; консултантски услуги за търговско управление; отдаване под наем на рекламни

съоръжения; отдаване под наем на рекламно време във всички средства за комуникация; отдаване под

наем на рекламно пространство и време; преглед на печата; публикуване на рекламни текстове;

рекламиране на открито; разпространение на рекламни материали; радиорекламиране; телевизионни

реклами; създаване на рекламни текстове; услуги за художествено оформление за рекламни цели

 

36. набиране на дарения с благотворителна цел; услуги за политическо набиране на средства; финансово

спонсориране

 

38. телекомуникации; отдаване под наем на апаратура за предаване на съобщения; далекосъобщителна

 

 

Вписвания

Весела Николаева Лечева, BG, гр.Велико Търново, 5000, ул. "Димитър Благоев" No 24, вх. Б, ет. 3, ап. 10

 

Весела Лечева е регистрирала и
Весела Лечева е регистрирала и "ПП 3-ти март" в раздел за шоу и вариететни програмаи Източник: Патентно ведомство на РБ
Екранна снимка 2024-02-03 113116
Екранна снимка 2024-02-03 113116

 

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени