Вежди Рашидов на форума в "Бояна": В България усещането за държава, власт и сигурност отсъства. България и Румъния пак няма да бъдат в Шенген

Иван Гешев: Българските граждани искат държавата да им даде това, което заслужават – сигурност, защита и да не убиват децата ни по пътищата. Това може и трябва да бъде постигнато тук и сега

В резиденция Бояна се провежда кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата
В резиденция Бояна се провежда кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата Източник: Zonanews
В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса на тема "За мащабни действия срещу войната по пътищата". Форумът е организиран от Института за пътна безопасност заедно с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Българска браншова асоциация Пътна безопасност.
Вежди Рашидов и Богдан Милчев
Вежди Рашидов и Богдан Милчев Източник: Zonanews
Приветствие към участниците направи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. в Него той заяви: "В България усещането за държава, власт и сигурност отсъства. България и Румъния пак няма да бъдат в Шенген. България не е изпълнила задълженията си докрай. Имах много дълга среща с председателя на ЕП Роберта Мецола - там знаят всичко за случващото се по пътищата на страната ни. В Брюксел имат мониторинг и четат всичко, включително за корупцията в МВР".
 
Председателят на НС заяви, че си е направил труда да сметне колко са жертвите от войната по пътищата в България - те са колкото във военен конфликт. 
Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews
Главният прокурор Иван Гешев сподели: "Бесен съм,защото ежедневно се убиват българи по пътищата, повече от военен конфликт. България загива в демографски аспект, а по пътищата ни убиват деца. Трябва да спрем тази война! Готови модели има в целия ЕС, но това не се случва, защото държавата наблюдава безучастно наблюдава. Оставам с впечатлението, че държавата наблюдава безучастно тези процеси.
 
Иван Гешев, главен прокурор на Република България
Иван Гешев, главен прокурор на Република България Източник: Zonanews
По-лесно е да закриеш спецструктури, защото става въпрос за 3 млрд. запорирани. Вследствие на това има бум на престъпността. За някои политици, които днес отсъстват, са по-важни интересите на олигарсите и финансови такива. Ще настоявам пред останалите власти това незабавно да бъде променено,защото цената се плаща с човешки животи" - каза Гешев.
Виолета Комитова
Виолета Комитова Източник: Zonanews
На кръглата маса ще бъдат представени и експертни предложения на прокуратурата за ограничаване на пътнотранспортните произшествия.  "При положение че България загива в демографски аспект, по българските пътища убиват нашите деца – Цвети от Шумен, Иван от Бузовград, Моника от Братаница и много други. Надявам се и знам, че можем и трябва да спрем тази война по пътищата", добави главният прокурор.
 
Зам.-главният прокурор Красимира Филипова
Зам.-главният прокурор Красимира Филипова Източник: Zonanews
"Българските граждани искат държавата да им даде това, което заслужават – сигурност, защита и да не убиват децата ни по пътищата. Това може и трябва да бъде постигнато тук и сега. Никой не е застрахован да бъде следващият", допълни още Гешев. Той припомни думите на бащата на загиналата Цвети от Шумен: "Всичко, което правим, ще си заслужава, дори да спасим само още едно дете и само още един живот".
 
 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени