Виелици и снегонавяване, жълт код в 12 области

Втората седмица на март ще е истински зимна

Жълт код за валежи от дъжд и сняг в почти цялата страна
Жълт код за валежи от дъжд и сняг в почти цялата страна Източник: Zonanews

Виелици и снегонавявания бележат днешния празник Сирни Заговезни, предупреждават метеоролозите. В Централна и Западна България почти през целия ден ще вали сняг, на югоизток – дъжд, който ще преминава в сняг. Вечерта, през нощта и в понеделник валежите ще засегнат и североизточна България. На запад ще се трупа снежна покривка, особено в районите около планините. 

 

Ще духа леден източен вятър, с който ще има условия за виелици и снегонавявания. В сила е жълт код с предупреждения за опасно време. Температурите сутринта ще са около нулата, а в топлата част на денонощието - между 1 и 6 градуса.

 

За 12 области от страната в сила е жълт код с предупреждение за опасно време. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°С. Вятърът е умерен до силен, от север-североизток. 

 

Заради започналите валежи е ограничено движението за МПС над 12 т по АМ „Тракия“ на територията на област Пазарджик, през проходите „Превала“, „Рожен“ и „Печинско“. От агенцията призовават гражданите, на които им предстои пътуване, да тръгват с подготвени за зимни условния автомобили.

 

Втората седмица на март ще е истински зимна. Снеговалежи с различен интензитет ще има до четвъртък-петък. От вторник нататък облаците ще се разкъсват, по-видимо към края на периода. Температурите обаче ще се понижават.

 

Около края на седмицата предстоят 2-3 особено студени дни, когато дневните стойности на термометрите ще са около нулата. Сутрин рано в котловините на Западна и в Североизточна България ще е мразовито, като в районите с разкъсвания на облачността се очакват около и под минус 10 градуса.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени