Виолета Комитова предозирана: За какво беше днешният протест? Помислих, че е дошъл 9 септември!

Не искаме да комуникираме през браншовите организации, каза още тя

Виолета Комитова
Виолета Комитова Източник: МРРБ

Аз съм Комитова, ето ме. Ако не знаете, виновна съм за всичко в тази държава. Не знам за какво беше днешният протест - имам много оперативна работа. Чувах музика, не разбрах за какво протестират, помислих, че е дошъл 9 септември. Това неадекватно заявление направи в началото на днешната пресконференция в МРРБ служебният министър Виолета Комитова.

 

"Решихме, че ще правим срещи само със собственици на компании – както искат те да се виждат с министър, така и ние искаме да говорим със собствениците. Минаваме на двустранни отношения, единственото ни условие собствениците на фирмите да дойдат на разговори, без посредници и браншови организации. Обществото трябва да знае кои са тези собственици и да водим открити разговори. Влязохме надълбоко в сектора – има 21 хил. фирми на свободния пазар. Част от тях обаче – около 20, работят непазарно. Взимат пари без поръчки. Те не вървят към Европа а към Северна Корея", продължи с изцепките тя.
 
"За последните 4 месеца се срещахме последователно с работници, профсъюзи, и представители на браншовата камара "Пътища". Целта е да си уредим договорните отношения и да можем да продължим да работи", посочи тя. 
 
И продължи: "Говорите, че целият сектор протестира, но в сектора има над 155 хил. заети. Някой днес разбра ли на коя фирма са работниците. Всички видяхме интервюто на работник, който казва че е от обща фирма. Има такива с назначени 5 работника. Нека не вярваме на всичко, което се случва пред нас, защото зад тези операции стоят много интереси и по-големи цели".

 

"Ние нямаме тайни, искаме да водим открит диалог с тях. Смятам, че ще продължим разговора от следващата седмица в този дух. Ще се срещаме само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения", заяви още Комитова.


"Имаме сведения от министерството на труда, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати. Запознали сме се с трудовото законодателство, ако една фирма е затруднена финансово, работодателят е задължен да плаща до 60% от заплатите на своите работници, но не по-малко от минималната заплата. Пътните фирми не са ощетени откъм заплати, смятаме, че този протест беше нагнетяване на напрежение към обществото", добави регионалният министър.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени