Вицепремиерът Габриел: Не са останали българи на летището в Тел Авив след последния полет

Трябва да сме готови за сценарий, при който има увеличение на мигрантските потоци, затова и се надяваме конфликтът да не прерасне в регионален, добави тя

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Zonanews

След последния полет на правителствения самолет до Тел Авив не е имало българи, останали на летището в града, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по NOVA. В момента има още около 20 наши сънародници, които са изявили желание да напуснат Израел, а капацитетът на правителствения самолет е 94 човека. 

 

"Но когато става въпрос за човешки живот, минимална бройка няма. Аз съм казала много ясно – правителственият самолет ще лети докато има възможност и докато има необходимост", категорична беше Мария Габриел.

 

България следи ситуацията не само в Израел, но и в ивицата Газа и за нас е важно българите в региона да се чувстват в безопасност, но и да са наясно, че не е безопасно, затова и през седмицата сме дали указания да бъдат избягвани и пътувания до Ливан, до Йордания, до Египет – само при крайна необходимост.

 

На този етап можем да кажем, че бяхме първата държава, която отиде да прибере своите сънародници, бяхме изключително координирани в действията си с Министерството на транспорта, каза още Габриел.

 

"Това, което за нас беше важно, беше възможно най-бързо да имаме лист, в който сънародниците ни, които имат нужда да бъдат прибрани в България да се заявят и те да изпълнят ангажимента си да бъдат на летището", допълни тя.

 

"Това, което за нас беше много важно, на първо време краткосрочно пребиваващите трябваше да се приберат в България и това се случи с първите два полета. След това трябваше да разполагаме с данни и за всички останали, които са се заявили и имат желание да напуснат и това се случи с третия полет. Прибрахме семейства, много медицински и хуманитарни случаи".

 

Мария Габриел отново призова българите, които имат нужда от съдействие, да бъдат вписани в листата, която прави посолството в Тел Авив или чрез Ситуационния център на Министерството на външните работи.

 

"Трябва да сме готови за сценарий, при който има увеличение на мигрантските потоци, затова и се надяваме конфликтът да не прерасне в регионален", каза още министърът на външните работи.

 

Още от "България"

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Диана Русинова: "Нововъведенията", натресени на софиянци, са отречени, незаконосъобразни и твърде опасни

Освен всичко обаче, се оказва, че "новото" и "модерно" решение директно нарушава и изискванията въведени чрез Приложение № 9 към чл. 67 на Наредба № РД-02-20-2

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени