Внесоха в съда делото за колумбийския кокаин за 70 млн. лв., открит в кв. "Слатина" миналата година

На 31 януари 2020 г. в складовите бази на двете дружества в столичния кв. „Слатина“ и в гр. Ихтиман бяха намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с висока чистота (91 процента) на стойност около 35 млн.лв. по цени за нуждите на правосъдието

В тези кашони за плодове беше импрегниран кокаинът от Колумбия
В тези кашони за плодове беше импрегниран кокаинът от Колумбия Източник: ПРБ

Днес в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителния акт срещу привлечените към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия, импрегниран в кашони за плодове, съобщават от прокуратурата. На съд са предадени собствениците на две дружества за търговия и за преработка на плодове О.А. и К.К. затова, че от неустановена дата през 2019 г. до 31 януари 2020 г. участвали в престъпното сдружение, осъществило незаконно пренасяне през границата от Република Гърция и държало кокаин в особено големи размери с цел по-нататъшното му разпространение. Третият обвиняем за участие в групата П.П. е предаден на съд в качеството му на помагач и съучастник, финансирал и умишлено улеснил със съвети и разяснения вноса на стоката в страната.

 

На 31 януари 2020 г. в складовите бази на двете дружества в столичния кв. „Слатина“ и в гр. Ихтиман бяха намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с висока чистота (91 процента) на стойност около 35 млн.лв. по цени за нуждите на правосъдието.

Маскираният в законна стока наркотик, чиято цена на черния пазар е двойно по-висока, пристига в контейнери от Колумбия в пристанището в Солун. На 17 и 27 януари 2020 г. контейнерите преминават гръцко-българската граница  с наети от О.А. и К.К. товарни автомобили.

След пристигането на кашоните с кокаин в България е било предвидено да се организира лаборатория, в която колумбийски "химици" да извлекат наркотика. Впоследствие е трябвало той да бъде транспортиран в Кралство Испания, откъдето да бъде разпространяван в държавите от Европейския съюз. Задържането на пратката колумбийски кокаин бе резултат от участието на България в съвместно разследване на международна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия, както и със съдействието на Интерпол и полицейските органи на САЩ.

Разследването на международната престъпна група започва Националната полиция на Кралство Испания. Основание за това са събрани данни за готвен трафик на кокаин от Колумбия през Гърция към България.

След задържането на първата кокаинова пратка в София, разследването продължава на територията и на други държави. Установява се, че международната престъпна организация е имала за цел периодично да внася в няколко европейски държави големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван в страните от ЕС.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити бяха и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика. Същия ден разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица. В действията по неутрализиране на престъпната организация взимат участие повече от 300 полицейски служители, в т.ч. на ГДБОП.

Към момента обвинените по делото лица са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и „гаранция в пари“. Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание по делото.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени