Военните: Сделката за F-16 е спешна заради Русия, цената ще е 2,6 млрд. лв.

Втората причина е, че при забавяне на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя и това ще доведе до проблеми в снабдяването с резервни части

F-16 C-D Block 70
F-16 C-D Block 70 Източник: Pinterest

Покупката на второто осмица американски изтребители F-16 block 70, която бе одобрена от служебната правителство, но очаква разрешение и от новия парламент, е спешна. Това става ясно от мотивировката на проекта за инвестиционен разход за новите изтребители, одобрена от служебното правителство, коментира "24 часа".

 

Ако България върне одобрен от парламента отговор на офертата до 15 декември, всички 16 изтребителя F-16 ще могат да са в България и да се ползват от пилотите ни до края на 2027 г., става ясно от документацията към проекта. 

 

Втората осмица изтребители F-16 ще бъде закупена срещу близо 2,6 млрд. лв., става ясно от одобрения от правителството проект за инвестиционен разход. Те ще бъдат платени по три договора - 1,3 млрд. долара за самолетите, 24,4 млн. долара за управляеми ракети AIM 9X Block II и 3,7 млн. долара за тактическа радиосистема.

 

Този път обаче плащането на самолетите ще е разсрочено в продължение на 9 години, става ясно от финансовата разбивка в проекта за инвестиционен разход.

 

България се нуждае от 16 до 20 нови изтребителя, за да може да поддържа военновъздушни сили, които да са достатъчно добре тренирани и да изпълняват мисиите си по охрана на българското небе, пише в проекта за инвестиционен разход. С тях можело да се осигури достатъчно тренираност на 30 летци, отбелязват военните.

 

Две са причините ВВС да бързат с покупката на допълнителните осем бойни самолета. Първата е Русия и опитите й да овладее региона на Черно море.

 

"Средата на сигурност особено се усложни след като Руската Федерация започна война срещу Украйна и възникна реален риск от разширяване на войната на територии на държави членки на НАТО. Продължаващата милитаризация на Черно море от страна на Русия и използването му като плацдарм за осъществяване на военна агресия срещу друга черноморска държава (Украйна), води до сериозно нарушаване на установените принципи на сътрудничество в региона, както и на военно-стратегическия баланс. Откроява се тенденция за противопоставянето между водещите глобални и регионални сили, които все по-често ще използват военния инструмент като компонент за реализиране на своите стратегии. Конфликтите ще се водят едновременно в няколко, или във всички области на операциите - по суша, вода, въздух, в космоса и в киберпространството", мотивират се военните в документите, които трябва да бъдат одобрени и от новите депутати.

 

Втората причина е, че при забавяне на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще доведе до проблеми в снабдяването с резервни части, тъй като реално България ще разполага с две разновидности на самолетите F-16.

 

Цялата сделка по закупуването на допълнителните осем американски изтребителя е подготвена от предното правителство и военните, подчерта преди дни служебният военнен министър Димитър Стоянов. 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени