Военният ни аташе в Москва не може да замине - и той с отнет достъп до класифицирана информация

През март Сертов защити военните полицаи, които бяха разследвани, че са допуснали бягството на сочения за организатор на шпионската група в полза на руското разузнаване – Иван Илиев

Борислав Сертов
Борислав Сертов Източник: МО

Отнет достъп до класифицирана информация пречи на заминаването на българския военен аташе в Москва. За поста от месеци се спряга името на бившия началник на "Военна полиция" ген. Борислав Сертов, съобщава "24 часа". 


През месец март, след разкритата шпионска група от бивши и действащи български военни, получавали долари, за да шпионират в полза на руското ГРУ, Сертов е потвърдил, че заминаването се бави поради "сложна и дълга процедура". Източници от Министерство на отбраната твърдят, че липсата на разрешение за достъп до тайни е основната причина Сертов досега да не е отпътувал за руската столица. От фейсбук чат между Сертов и главния секретар на администрацията на държавния глава Димитър Стоянов, който "24 часа" публикува, стана ясно, че бившият началник на военните полицаи очаква подкрепа от президентската администрация за заминаването си.

 

През март Сертов защити военните полицаи, които бяха разследвани, че са допуснали бягството на сочения за организатор на шпионската група в полза на руското разузнаване – Иван Илиев. "Резидентът", наричан така от разследващите, бе заловен няколко часа по-късно пред посолството на Русия. Самият Сертов категорично отрече, да е имал нерегламентирани контакти с руски дипломатически представители у нас, както и да е получавал информация за посещение на руска делегация на територията на български военен полигон през 2019 г., когато там се е намирал военно-въздушен апарат на НАТО.

 

Така бившият началник на "Военна полиция" отхвърли и информацията, че сред руските граждани е бил и тогавашният аташе по отбраната на Русия в България – Василий Сазанович, който в края на 2020 г. бе поредният дипломат, обявен за "персона нон грата" от Министерство на външните работи и му се наложи да напусне незабавно страната.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени