Временната комисия за ревизия на управлението започва с 9 приоритета за 4 години назад

Заседанията й ще се излъчват онлайн

Първо заседание на Комисията по ревизия на управлението
Първо заседание на Комисията по ревизия на управлението Източник: NOVA

Временната комисия по проверка за разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години се събра на първо заседание и прие вътрешните си правила. Председателят на комисията Мая Манолова посочи, че очакванията на българските граждани са огромни и им обеща истината за харченето на публичните пари. По думите й обхватът на комисията включва около 40 сектора с висок корупционен риск и реално стотици обекти за проверка от страна на комисията. Тя уточни, че трябва да бъдат проверени стотици дружества, държавни органи и различни проекти и сделки за период от 10 години. 

 

Депутатите приеха стартов списък с първите девет приоритета с пълно мнозинство. В него са включени:

1. Разходвани финансови средства от Министерския съвет с ПМС и РМС за четири години;

2.Сектор пътно строителство: Автомагистрали и пътища, в т.ч. и "Автомагистрали" ЕАД, АПИ и свързаните с тях;

3.Проект "Турски поток" и "Булгартрансгаз" ЕАД;

4.Българска банка за развитие;

5.Национална програма за енергийна ефективност;

6.Финансирането на мерките за справяне с пандемията от Ковид-19;

7."Български ВиК-холдинг" ЕАД, "Държавна консолидационна компания" ЕАД, "Монтажи" ЕАД, "Монтажи – София" ЕООД, ДП "Управление и стопанисване на язовирите";

8. Сделките на Софийската стокова борса с предприятията с повече от 50 на 100 държавно участие;

9.Шестте държавни горски дружества.

 

"За следващите три месеца няма да има възможност да бъдат проверени тези стотици дружества и институции за десет години назад", каза председателят на комисията. Комисията ще работи с документи, по сигнали, а може и да се самосезира по медийни публикации и от публична информация за корупционен риск. "Ще бъдат поканени различни неправителствени организации, експерти, граждани, отделни журналисти. Вече има постъпили десетки сигнали от отделни лица и граждански организации", добави тя и обеща комисията да заседава публично прозрачно, както и да излъчва онлайн своите заседания.  

Още от "България"

Последни новини

Най-четени