Все повече общини гасят уличното осветление, престъпността расте

Курорти се молят за разсрочено плащане

Улично осветление
Улично осветление Източник: Zonanews

Скъпият ток удари жестоко общинските бюджети. Сметките са скочили три пъти. Мого общини гасят уличното осветление, а това е предпоставка за увеличаване на престъпността и резултатът вече се вижда, бе казано в предаване на bTV тази сутрин.

 

След Поморие и Созопол гаси осветлението. Сметката на общината за декември е 226 000 лв., при 52 000 лв. за декември 2020 година. Скокът е над 4 пъти. Южната крайбрежна алея е изцяло без осветление, спряно е парното в обществени сгради, а препоръката на общината е тренировки в спортните зали да се провеждат само в светлата част на деня, за да не се включва осветление. Засега в детски градини и училища отоплението и осветлението няма да се спира, защото това би означавало те просто да не отварят врати. Общинарите се надяват на малка икономия заради 10-дневната карантина на детската градина в Равадиново.

Созопол е в оздравителен план заради дългове, а сметката за ток е набъбнала на над 1 млн. лв. - средства, които трябва да се предвидят в новия бюджет на общината, но няма откъде да се вземат.

 

Айтос също предприема мерки за ограничаване на светлина и отопление. Големият проблем е болницата и сметката от над 28 000 лв. за декември, но в нея няма как да се пести, защото е заета най-вече с ковид болни и болните не могат да бъдат оставени без топлина и светлина.

 

В Старозагорско също общини започват да гасят уличното осветление. Опан е първата. Сметката за декември е  44 791 лв., което е непосилно за чалката община с 3 000 жители и годишен бюджет от едва 6 млн. лв. Енергоспестяващите лампи, не ги спасяват в този момент.

 

Сметката за ток на Хасковски минерални бани е 75 000 лв. за декември - 5 пъти по-висока от платената през 2020 година. Въпреки, че вече са съкратени 20 души от общинската администрация, за да се намалят разходите за заплати, курортът няма налични пари да плати сметката и се надява на разсрочено плащане. Осветление по улиците ще има само 3 часа на денонощие.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени