ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори

Те ще правят разследвания на престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, със злоупотреби с еврофондове и европейски средства

ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори
ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори Източник: Zonanews

Около 12:00 часа днес приключи изслушването на последните кандидати за делегираните европейски прокурори от България. В рамките на три дни и половина прокурорската колегия на ВСС се запозна с мотивите на 35 кандидати. В 14:00 часа прокурорската колегия ще се събере и ще започне да обсъжда това, което е чула от кандидатите. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избере 10-те делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура. В подбора се включиха 31 магистрати.

 

България трябва да предложи на европейския главен прокурор за одобрение 10 делегирани европейски прокурори от България. Ако някой от тях не получи одобрението от европейския главен прокурор, тогава ще бъде предложен следващия в класирането. Теоретично всеки един от 35-те, които се явиха би могъл да стане европейски делегиран прокурор независимо от това как ще го класира прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

 

Европейските делегирани прокурори ще работят под ръководството на наблюдаващ прокурор от европейската прокуратура и по никакъв начин няма да бъдат подчинени на главния прокурор и няма да се подчиняват на указанията, които биха могли висшестоящи прокурори в България да им дават. Те ще правят разследвания на престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, със злоупотреби с еврофондове и европейски средства.

Те ще поемат и разследванията, които в момента са на производство. Например злоупотребите със средства, които ОЛАФ установи при закупуването на автомобили от Министерството на вътрешните работи.

Изслушването започна в сряда. От общо 31 самономинирали се само един е съдия, т.е. извън системата на прокуратурата. Кандидатите разказаха за професионалния си път, за мотивацията си, отговориха на въпроси на съдебните кадровици.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени