Вторият доставчик на тестове за учениците е изчезнал

Фирмата "Булснайт" подписала договора, но не ги доставила

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: NOVA NEWS

Единият от избраните от МЗ доставчици на тестове за учениците е избягал. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. "Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави", призна той и посочи името му - "Булснайт" с произход от България.

 

Въпросната фирма е регистрирана в Младост-2 в София. Сред списъка на проектите, в които организацията участва като изпълнител, са проект за създаване на устойчиви работни места и езиково обучение на безработни лица във фирма "Спорт Трейдинг" ЕООД за 32 хил. лв. и проект за подпомагане ефективното изпълнение на дейността на дирекция АФКОС (Защита на финансовите интереси на Европейския съюз) в работата ѝ по Европейските структурни и инвестиционни фондове (4788 лв.).

 

Фирма
Фирма "Булснайт" Източник: Zonanews

Въпросният доставчик е трябвало да достави половината от поръчаните миналата седмица тестове, или 200 хиляди теста. Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди тества, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които по думите му така или иначе са достатъчни за всички деца от 1 до 4 клас, че и за персонала. От думите му излиза, че за момента губим 120 хиляди теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим. Той не обясни смята ли МЗ да предприеме нещо по въпроса - да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик.

 

Кацаров обяви и, че намерението на ведомството му е до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество - 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство - разбира се, "ако някой като спомената компания не направи някаква глупост". От изявлението му следва, че МЗ е сключило още договори с други доставчици на тестове, но досега оттам не са съобщавали такава информация. Според Кацаров въпросните тестове би трябвало да стигнат за месец напред. "Тези тестове са само за деца", коментира още Кацаров.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени