"Ядосан", Кокорчо оглавява тоталитарен, извънреден орган за национална сигурност

Замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков Източник: Zonanews

Управляващите обсъждат създаването на Междуведомствен съвет, който да защитава държавата от рискове за икономическата и финансовата система. Предложението е финансовият министър Асен Василев да оглави съвета, съобщава БНР.

 

Новият орган трябва да бъде създаден чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

БНР твърди, че проектът за закона е обсъждан на финансовите експертни съвети при вицепремиера Асен Василев. Предвижда се, освен Василев, в Междуведомствения съвет да участват заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Това ще е консултативен орган към Министерския съвет.

 

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

 

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество. Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.

 

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

 

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори. 

 

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени