Янев внимавал как работи, защото това се отразява на кампанията на Радев

Янев съобщи още, че ще обновява ръководствата на службите за сигурност, наричайки сегашните шефове "дискредитирани"

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: БНТ

Странни признания направи служебният премиер Стефан Янев в предаването "Панорама" по БНТ. Той обяви, че трябва да внимава как работи служебният кабинет, защото всичко щяло да се отрази на предизборната кампания на  президента Румен Радев. Странно е защо Янев се вълнува от кампанията на Радев, след като неговата основна задача в този момент е да подготви честни парламентарни избори на 11 юли и да се въздържа от правенето на грешки, докато се опитва да "управлява" държавата.

 

Янев съобщи още, че ще обновява ръководствата на службите за сигурност, наричайки сегашните шефове "дискредитирани". Той ще търси "ново начало в ръководните структури на тези служби".

"Тези хора се дискредитираха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода най-малко за действието на служебния кабинет и може би и отвъд. По този начин до голяма степен бих казал, че е нарушено и изискването в техните съответни устройствени закони, където нарушения от рода на уронване престижа на службата води до наказание", обясни Янев.

 

Той призна, че чисто законово въпросът с уволнението не стои, но имало някаква процедура. "Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство и започване на тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата", подчерта Стефан Янев. Служебният премиер обяви още, че ще се промени стратегията за борба срещу пандемията, след като оцени критично досегашния подход. По думите му правителството ще търси точния баланс между адекватни мерки срещу разпространението на заразата, ваксинацията и подпомагането на изнеса.

 

Служебният премиер подкрепи назначението на Румен Спецов за изпълнителен директор на НАП и отбеляза, че е предложен от министъра на финансите. "Ако неговата работа, ако неговите резултати не покажат очакванията, които споменах, ще търсим друго решение", подчерта Стефан Янев.

 

Стефан Янев коментира и българската позиция относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. "Категорично не можем да отстъпим от българската позиция, която е оформена с декларация на българския парламент. Служебното правителство, при отсъствие на парламент, не може да промени такава позиция във външнополитически план. Категорично.Но ние сме готови на неформални разговори с Република Северна Македония и нейното ръководство, защото генералната позиция на България е, че България поддържа европейското бъдеще на РСМ и Албания, които са в пакет", каза Стефан Янев.

 

По думите му категорично политиците не бива да си позволяват оценка по отношение на журналисит, тъй като оценката я дават зрителите и слушателите, българското общество. "Непряко това е избор на президента, да поеме риска при всеки наш провал да се отрази на неговата кампания за президентските избори, по-скоро не работим за него, но индиректно от нашите действия донякъде зависи неговата кампания. Аз се надявам да нямаме неуспехи, които да му попречат, той си има достатъчно успехи, на които да гради кампанията си", добави служебният премиер.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени