За дванадесети път празнуваме непримиримите примери в българската природозащита

В момента тече и онлайн гласуване на публиката, която ще излъчи своите "победители" в 5-те категории на Наградите

Годишни награди за биоразнообразие и климат 2023_събитие
Годишни награди за биоразнообразие и климат 2023_събитие Източник: Българска фондация "Биоразнообразие"

 За дванадесети път Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2023. Церемонията, която ще се проведе на 30 септември (събота), е ежегодният празник на всички, отдадени на опазването на природата и цели да запознае обществото ни с непримиримите примери за борбеност и постоянство в българската природозащита.


На вълнуваща церемония от 18:30 часа, в "Топлоцентрала" - намираща се в едно от зелените кътчета на столицата - Южен парк, ще разберем повече за онези лични истории, които стоят зад всяка една от победите за българската природа, а купонът е поверен на група "No more many more".


Членовете на журито тази година са Ива Дойчинова (журналист с активна гражданска позиция, програмен директор на Радио "Фокус" и лице на множество социални кампании), Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази, Димитър Димитров, предприемач, организатор на "Пирин Ултра", представител на "1% for the Planet" и Васил Гюров - музикант и активист.


В момента тече и онлайн гласуване на публиката, която ще излъчи своите "победители" в 5-те категории на Наградите. За да направим събитието достъпно за всички любители на природата и опазването й, независимо къде са, то ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие.


За изминалата година на биоразнообразието получихме 60 номинации, а категориите, в които се състезават номинираните за наградите са пет:
1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата (18 номинации).
2. Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени (19 номинации)
3. Активист за природата (12 номинации)
4. Инициативи с локално значение (15 номинации)
5. Отговорни бизнеси по отношение на биоразнообразието и климата - 6 номинации.


За съжаление, тази година шестата категорията - "Политик с грижа за природата" не получи нито една номинация, което показва нагледно, че в България политическите действия за опазването на околната среда и смекчаването и адаптирането към климатичните промени - не са на дневен ред.


Допълнителна информация за номинираните по категории може да намерите в публикацията на уебсайта на БФБ. Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект "GameOn! Don’t let climate change end the game", финансиран по Програма DEAR на Европейската комисия и целящ младежкото въвличане в темата за климатичните промени и смекчаването на техните негативни ефекти върху биоразнообразието, природните ресурси, екосистемите и живота на хората в социален, икономически и културен аспект. За повече информация: Радостина Ценова, БФБ - 0896798908

Още от "България"

МС опроверга твърденията, че НАТО готви голям конфликт в Черно море и Варна за база

Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви

Прочетете повече прочетете повече

Продължава работата по изграждането на парка в ж.к. "Младост" във Враца

С осигурените от бюджета средства в размер на над 700 000 лв. се предвижда облагородяване на пространството, изграждане на нова алейна мрежа и подходящо парково осветление, озеленяване, фитнес на открито и поливна система

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени