Забавена от Кузманов обществена поръчка спря физкултурни салони, мият си ръцете с ГЕРБ

По една и съща схема протичат за пореден път "разкритията" на четворната коалиция

Андрей Кузманов
Андрей Кузманов Източник: ММС

Пореден опит за манипулация беше прокаран през Народното събрание от страна на управляващите, разкрива Tribune. По една и съща схема протичат за пореден път "разкритията" на четворната коалиция: депутат (в конкретния случай Антоанета Цонева от ДБ) удобно пита, а министърът (в случая на младежта и спорта Радостин Василев) отговаря с подбрана част от цялата информацията, за да излезе, че е имало разхищение на публичен ресурс. По вече утвърдена традиция – вината се хвърля на ГЕРБ.

 

Управляващите сами определят разкритията си като "схема "Автомагистрали" на ГЕРБ и с физкултурните салони". Според изнесените данни 25 млн. лв. са били отделени от правителството на ГЕРБ за салони, в които да спортуват децата (факт). На много от обектите обаче нямало и следа от строителство (отново факт, но това е нещо, което не е новина и за него отдавна алармират и самите ГЕРБ). Кръстът на строителството на този етап беше задраскан не от ГЕРБ, а по време на служебното правителство и на престоя в министерството на Андрей Кузманов. Това последното обаче Радостин Василев пропуска да каже.

Как Кузманов забави фатално строителството? С максимално протакане на обществената поръчка за строителния надзор, без която не може да се започне с изпълнението на проектите.

 

"За мен причината е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото не само че не иска, но и не знае как", предупреди още през лятото бившият министър Красен Кралев.

 

"След като 30 години никой не обърна внимание на спортната инфраструктура в училищата, правителството на ГЕРБ беше първото, което направи нещо по този въпрос. Парите бяха отпуснати в началото на 2020 г. С условието ако не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет. След одобряването на списъка на училищата от МОН бяха изработени типови проекти на салоните. След това бяха обявени обществените поръчки за строителството. ... Интересът не бе голям, но за сметка на това имаше доста обжалвания. По които компетентните органи се произнесоха в полза на ММС. В края на 2020 г. стана ясно, че неизразходваните средства няма да бъдат отпускани отново за 2021 г. Заради това се взе решение да се използва предвидената от ЗОП възможност за целево отпускане на средства срещу предоставена 100% гаранция. Тя е за целия срок на договора и карат изпълнителя да бърза, защото има повече разходи по такси и премии по това. След март, когато започнаха да пристигат адаптираните проекти, трябваше да се пусне поръчка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите. За да бъде издадено разрешение за строеж от съответната Община и назначаването на строителен надзор по време на строителството",  разказа той преди няколко месеца.

 

Андрей Кузманов влиза в министерството на 12 май. За физкултурните салони обаче се сеща едва 9 юли 2021, когато обявява процедурата за избор на надзор. Тя е със срок за подаване на оферти 5 август и включва не само осъществяване на надзор по време на строителството, но и оценка на съответствие на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите, необходима за издаване на разрешение за строеж.

Видно от публикувания в Профила на купувача доклад от работата на комисията за оценка на оферти, процедурата е приключила и предала работата си на 16.09.2021 г., но решение за избор на изпълнител е публикувано едва на 02.10.2021 г. След изтичане на законосъобразния срок за обжалване в периода 25.11.2021 г. – 01.12.2021 г. са сключени общо 20 договора. По данни на Tribune.bg обаче плащане по тези договори от страна на ММС не е извършено и съответно изпълнението им не е започнало. Това е единствената причина салоните да не се строят в момента. Забавянето е фатално.

 

А към днешна дата новите управляващи питат:

"Може ли да бъде спасен разхитеният публичен ресурс, "платен по любимата схема на ГЕРБ - авансово”? Според министъра на спорта малко над 4 млн. лв. са върнати, а една от компаниите е предупредила, че трябва да заведе дело за пропуснати ползи. Ще бъдат сезирани компетентните органи, за да разследват длъжностни лица в министерството на спорта, извършили договарянето при управлението на ГЕРБ", заканват се от ДБ във Фейсбук.

 

Има обаче една подробност – "разхитените" пари не са потънали, а са си съвсем налични и салони може и да има, стига някой да благоволи да бъде довършена процедурата. От тази гледна точка ДБ са прави, че ще е интересно сезиране на компетентните органи, които да кажат защо към днешна дата все така договорените салони не са построени. Няма отговор на какво се дължат странните действия на прекаралия повече от половин година като министър Андрей Кузманов – неразбиране и некомпетентност или умишлен саботаж на процедурата и проектите.

 

Любопитен остава и въпросът защо Радостин Василев, който от 2 месеца е в министерството, не съобщава цялата информация по казуса, а само удобни откъслечни парчета от нея. Интересно ще е да се разбере дали става дума за умишлени негови действия или данните не са му били предоставени в пълен обем.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени