Заев се надява да се разбере със следващо българско правителство

Зоран Заев признава, че остава песимист, че Скопие ще получи зелена светлина за преговори за еврочленство на 22 юни

Румен Радев и Зоран Заев
Румен Радев и Зоран Заев Източник: Президентска администрация
Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване към ЕС означава европеизация на Северна Македония. Ние не искаме да бъдем членове заради самото членство в ЕС, а заради европеизацията на страната, която ще се осъществява чрез отваряне и затваряне на преговорни глави и ще доведем Европа в Северна Македония. Това каза премиерът на РС Македония Зоран Заев в интервю за МИА по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Той заяви, че си пожелава на 22 юни да няма вето от страна на София и Съветът по общи въпроси на ЕС да излезе с решение за официален старт на преговорите. Ако все пак не се стигне до решение, поне може да приключат дискусиите и да се чака политическо правителство в България.
 
"На 11 юли имат избори, след което ще се сформира политическо правителство, което ще продължи и в крайна сметка ще намери решение. Това може да бъде направено и през септември, октомври или декември тази година. Важно е гражданите да са наясно с реалността, а тя е, че наистина не сме далече, нито проблемът е нещо особено. Аз често казвам, че е смешен, но проблемът е, че няма парламент и няма политическо правителство, затова е проблем вземането на решение", подчерта премиерът. Той обяви, че в рамките на тези усилия до края на тази седмица ще посети София, най-вероятно в четвъртък. Заев определи разговорите с Румен Радев в рамките на срещата на върха на НАТО като продължение на срещата на българския президент с македонския му колега Стево Пендаровски.
 
Зоран Заев признава, че остава песимист, че Скопие ще получи зелена светлина за преговори за еврочленство на 22 юни, когато е Европейският съвет "Общи въпроси": "Имам чувството, че на 22 юни няма да се реши проблемът, защото България има техническо (служебно, бел. ред.) правителство и няма парламент. Но не е невъзможно да се реши. Защо го казвам това? За да не повишим очакванията на всички, затова защото реалностите в България са, че на 11 юли имат избори". 
Ако не бъде постигнато решение, ще бъде направена стъпка, благодарение на която ще се намери решение с политическото правителство.
 
"До края на тази седмица ще направим официално посещение в София, където с президента Радев, с премиера Стефан Янев и с техните министри ще седнем и ще разгледаме всички подробности", допълни Заев. Македонският език и македонската идентичност не са предмет на разговорите между София и Скопие, каза още Заев, но пък с българските власти се обсъждат въпросите, които трябва да решава смесената комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство.
 
Премиерът на Република Северна Македония подчерта за пореден път, че не се преговаря за македонската идентичност и език. Очаква Скопие и София да решат всички въпроси, които са част от пътната карта на секторното сътрудничество между двете държави  и на базата на португалското предложение, което категорично защитава македонския език и идентичност, да се намери решение, тъй като то е достатъчна основа за осъществяване на стъпка напред.

Източник: Novini.bg
 
 

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени