Загиналият в Стара планина турист е DJ Emotion от Варна

Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев е известният DJ Emotion от Варна, съобщава сайтът Морето.нет

Загиналият в Стара планина турист е DJ Emotion от Варна
Загиналият в Стара планина турист е DJ Emotion от Варна Източник: фейсбук

Припомняме, фаталният случай е станал вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев. Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила", като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор Ж. и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила, като целта им е била за 2 дни да стигнат до Беклемето.

Мъж и жена, опитни туристи, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа. Думите им обаче не са успели да разубедят Тодор и неговият спътник от намеренията им. Част от трасето между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложно и опасно в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка. Планински спасител, пожелал анонимност, коментира за Moreto.net, че ако двамата туристи бяха преодоляли спускането от връх Жълтец и бяха продължили в посока алпийското било, вероятно сега жертвите щяха да бъдат две.

По негови думи теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Още от "България"

Няма да има прекъсване на водоснабдяването в Бургас заради ПСПВ "Ясна поляна"

Областният управител на Бургас Пламен Янев и изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Лозко Лозев опровергаха спекулациите относно ремонта на ПСПВ "Ясна поляна"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени