Загиналият в Стара планина турист е DJ Emotion от Варна

Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев е известният DJ Emotion от Варна, съобщава сайтът Морето.нет

Загиналият в Стара планина турист е DJ Emotion от Варна
Загиналият в Стара планина турист е DJ Emotion от Варна Източник: фейсбук

Припомняме, фаталният случай е станал вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев. Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила", като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор Ж. и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила, като целта им е била за 2 дни да стигнат до Беклемето.

Мъж и жена, опитни туристи, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа. Думите им обаче не са успели да разубедят Тодор и неговият спътник от намеренията им. Част от трасето между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложно и опасно в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка. Планински спасител, пожелал анонимност, коментира за Moreto.net, че ако двамата туристи бяха преодоляли спускането от връх Жълтец и бяха продължили в посока алпийското било, вероятно сега жертвите щяха да бъдат две.

По негови думи теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени