Захариева на среща с държавния секретар Блинкен: Страната ни ще продължи да пресича всякакви опити за зловредна намеса във вътрешните ни работи

По-рано днес вицепремиерът разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С него тази седмица разговор проведе и премиерът Бойко Борисов

Екатерина Захариева и Антъни Блинкен
Екатерина Захариева и Антъни Блинкен

В рамките на срещата на външните министри от НАТО се видях с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме предизвикателствата пред сферата на сигурността, като ръководителят на американската дипломация заяви, че няма търпение да работи с българското правителство. Това написа във Фейсбук страницата си вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Вицепремиерът е на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел, която започна вчера. "С държавния секретар Блинкен се обединихме около идеята, че инициативата "Три морета", на която България е домакин тази година, е от голямо значение за развитието, независимостта и сигурността на страните от централна и източна Европа", допълва Захариева.Темата за шпионския скандал у нас също беше тема на обсъждане между Екатерина Захариева и други високопоставени ръководители в сферата на сигурността.

 

В рамките на срещата на външните министри от НАТО се видях с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме...

Публикувахте от Екатерина Захариева в Сряда, 24 март 2021 г.


По-рано днес вицепремиерът разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С него тази седмица разговор проведе и премиерът Бойко Борисов. "Благодаря на съюзниците и на Генералния секретар Йенс Столтенберг за изразената публична подкрепа за работата на българските правоохранителни органи", заяви министър Захариева. Тя добави, че страната ни ще продължи да пресича всякакви опити за зловредна намеса във вътрешните ни работи. Захариева информира колегите си, че се е наложило да обявим за персона нон грата още двама руски дипломати за действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. По време на срещата редица външни министри се изказаха в подкрепа на България. В срещата освен натовските първи дипломати участваха още върховният представител на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Швеция и Финландия.

А в прессъобещение на МВнР се посочва, че участниците в дискусията са се обединили около виждането, че Русия продължава с дестабилизиращите си действия, въпреки дългогодишните дипломатически усилия, наложените санкции и опитите за диалог. В тази връзка, министрите потвърдили валидността на двупистовия подход на НАТО, който съчетава силно възпиране и отбрана и отвореност за съдържателен диалог с Русия.

Министър Захариева изтъкна важността на единството на съюзниците за справяне с широкия спектър от предизвикателства, включително подкопаване на международния правов ред, засилване на военното присъствие в съседните региони на НАТО, кибератаки и хибридни действия, контрол на въоръженията. Изтъкна, че е необходимо по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС, както и със сходно мислещи партньори.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени