Закон срещу шпионажа в България ще наказва и за ”упражняването на чуждо влияние върху вземане на решения”

Екипи за стратегическа комуникация на централно ниво, например в Министерски съвет, може бързо да координират всички ведомства за идентифициране на фалшиви новини, пише друга препоръка.

Министерски съвет на Република България
Министерски съвет на Република България Източник: Zonanews

Законодателни промени, свързани с шпионажа, препоръчва Докладът за състоянието на националната сигурност за 2021 г. Служебният кабинет прие доклада преди празниците. А предложенията в документа трябва да бъдат обсъдени и от депутатите.

 

В Наказателния кодекс трябва да се уреди наказването на шпионажа не само ако е събирана и издавана класифицирана информация, но и издаването на "всяка информация, която... не е и публична и чието разкриване би създало заплаха или би нанесло вреда на сигурността на държавата".

 

Докладът обяснява, че така наказуемо ще стане и "упражняването на чуждо влияние върху процеси на вземане на решения". Екипи за стратегическа комуникация на централно ниво, например в Министерски съвет, може бързо да координират всички ведомства за идентифициране на фалшиви новини, пише друга препоръка.

 

Докладът отчита, че войната в Украйна е променила възгледите за сигурността. И заради сериозните дефицити на армията ни препоръчва попълването им със съюзнически в краткосрочен план. Разполагането на сили от Алианса у нас се отчита като стъпка за усилване на нашите отбранителни способности. Това ще "бъде и категоричен сигнал към Руската федерация за единството на Алианса и готовността му да защити територията на своите членове".

 

В енергийната област се препоръчва започване на проекти за пренос на енергоресурси от Централна Азия и Закавказието, развитие на Южния газов коридор, сътрудничество със САЩ по вноса на втечнен природен газ.

 

Докладът за състоянието на националната сигурност за 2021 г. препоръчва Българската народна банка (БНБ) системата "Борика", информационни системи на Националната агенция за приходите (НАП), Комисията за финансов надзор, Националния осигурителен институт (НОИ) и др. да бъдат добавени в списъка със обекти от значение за националната сигурност.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени