Зам.-министърът на отбраната Божилов: България разчита за своята отбрана на платформи от 60-70-те години на миналия век

Най-модерната ни отбранителна техника е купувана в края на 80-те

Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: Скрийншот/YouTube

Проектът за самолетите е изключително важен. Българската армия има нужда от ново въоръжение и техниката. За да бъде модерна и на нивото на нашите съюзници, трябва да придобиваме техника и за сухопътните войски, и за военноморските сили. Гледаме да има баланс в придобиването. Това каза в студиото на NOVA зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

 

"За нас като министерство първостепенна задача е малко по малко всичката техника, която е на ръба на физическите и моралните си възможности да бъде заменена. Кога ще се случи е въпрос на средства и на добра организация", коментира той.

 

По думите му България разчита за своята отбрана на платформи от 60-70 години на миналия век. "Най-модерните ни са купувани в края на 80-те. Нашата задача е да модернизираме армията, за да е адекватна на настоящата ситуация", допълни зам.-министърът.

 

Божилов обясни, че състоянието на пострадалите военни се подобрява. За инцидента се води следствие и всички материали по делото са предадени на прокуратурата. "Причините могат да бъдат технически, човешка грешка или всякакви други", добави той.

 

Зам.-министърът уточни, че Министерството на отбраната оказва съдействие на "Гранична полиция" заради засиления миграционен поток. "За съжаление, с тази техника, с която разполагаме, се превозват не само бежанци. С нея се превозват и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди около 15 години", уточни Божилов.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени