Зам.-министърът на здравеопазването: До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона заради ръст на заразените

Ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът, отбеляза д-р Димитър Петров

Д-р Димитър Петров
Д-р Димитър Петров Източник: bTV

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. Това обяви заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров. По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола.

 

"В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи д-р Димитър Петров.

 

Той уточни, че това означава, че ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът. По-драстично затягане ще има, когато влезем в червената зона, добави зам.-министърът. "В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки", посочи д-р Димитър Петров.

 

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение, включително транзитно. "Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи д-р Димитров.

 

"Ако продължи ръста на заразените с коронавирус, ще има затягане. При червената зона най-вепоятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито", заяви той.

 

"Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не такъв проблем, това е на открито, има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете", отбеляза д-р Димитър Петров.

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени