Започна се от зори - протестиращи се събраха пред дома на Кирил Петков. Полицията не ги пуска

Предполага се, че премиерът е напуснал веднага дома си през вътрешен паркинг

Пред дома на Кирил Петков
Пред дома на Кирил Петков Източник: Zonanews

Часове преди обявения за днес протест симпатизанти на ВМРО се събраха пред дома на премиера Кирил Петков в центъра на София. Заедно с тях са евродепутатът Ангел Джамбазки и съпредседателят на партията Александър Сиди. Пред кооперацията на министър-председателя те опънаха плакати, на които пише "Македония не се продава" и "Оставка". 

 

Джамбазки сподели, че ще изчака Петков, за да го попита за "готвенето национално предателство", съобщава BgOnair. "Чакаме министър-председателя, за да му кажем, че няма да приемем каквото и да е отстъпление за казуса с РСМ.

 

Не нарушаваме нито права, нито интереси, нито лично пространство. Не сме му отишли в спалнята, чакаме го на тротоара", допълни Джамбазки.

Протестиращи чакат Кирил Петков пред дома му
Протестиращи чакат Кирил Петков пред дома му Източник: Zonanews

Десетки полицаи с патрулки и бусове се изсипаха пред дома на премиера Кирил Петков, където недоволни граждани се събраха, за да поискат оставката му, предава екип на ПИК TV на място. Органите на реда отцепиха ул. "Шишман" и отклониха част от приижданите протестиращи.

 

Междувременно екипът на ПИК TV показа и вътрешния паркинг на апартамента на Петков, откъдето най-вероятно премиерът е напуснал сградата и най-вероятно няма да излезе при протестиращите. 

 

На място се забелязват евродепутатът от ВМРО и съпредседател на партията Ангел Джамбазки, както и друг от съпредседателите - Александър Сиди. комисията по външните работи и кога ще бъдат разгледени внесените предложения за решаване на спора със Северна Македония", обясни Ангел Джамбазки.

 

Той изрази опасения, че голяма част от документите не защитават българския интерес. "Очаквам премиерът веднъж завинаги да заяви ясно каква е позицията, която той заема. Ако  отговорите не ни задоволят, ще поискаме неговата оставка.

 

Минава 07.00 часа, би трябвало вече да се е изкъпал и обръснал и да се подготвя за работа", добави евродепутатът. Малко след изказването на съпредседателя на ВМРО пред дома на Петков пристигнаха още екипи на полицията. 5-6 полицаи, а минути по-късно на ул. "Шишман" пристигнаха още 10-ина униформени.

 

Полицаите завардиха входа на Кирил Петков, а пред камерата на ПИК Ангел Джамбазки обяви, че премиерът се е държал безобразно безотговорно по темата за Северна Македония. Джамбазки се пошегува, че чака да види дали е вярно пословичното канадско гостоприемство и дали госпожа Петкова ще го почерпи с торта.

ВМРО пред дома на Кирил Петков
ВМРО пред дома на Кирил Петков Източник: Zonanews

Той допълни, че все пак е време премиерът да отиде на работа и отбеляза, че очаква реакцията му на протеста, събрал се пред дома му. Ангел Джамбазки изрично подчерта, че протестиращите не искат да нарушават спокойствието на живеещите наоколо граждани, затова и са максимално тихи, не скандират и не вдигат излишен шум.

 

Пред сградата прииждат полицейски коли, както и бус. Очевидно за да бранят Петкови от народното недоволство. Масивна група от около 50-60 души бе отклонена от униформените, за да не влезе по улица "Шишман". Допуска се преминаването само на отделни хора, но не и на по-големи групи.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени