Започва застудяване и валежи от сняг - 10 см в градовете и до 30 см в планините

Снеговалежите ще свършват на 9 януари

Снежна покривка, натрупан сняг
Снежна покривка, натрупан сняг Източник: Zonanews

Денят започва с минимални температури  от 3 до 6 градуса, по Черноморието до 5-7. Сутринта ще бъде облачно над западните и северни части от страна. Ще има мъгли и ниски облаци в Тракия. В района на София и на Кюстендил слабо ще превали дъжд.

 

През деня над северните райони облачността ще се разкъсва и намалява, докато на юг ще се увеличава. Късно следобед и през нощта слаби дъждове се очакват в района на Тракия. Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/ч от запад. Максималните температури ще са от 11 до 18 градуса а по Черноморието 15-17, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

 

Над планините от западните райони през целия ден облачността ще се задържи значителна, а следобед над Стара планина ще има увеличение на облачността. Снежната покривка в Стара планина ще бъде с дебелина около 25-30 см, в Рила и Пирин над 1300 м височина около 30-50 см. В Родопите - между 25 и 30 см.

 

Зима, сняг
Зима, сняг Източник: Zonanews

Вятърът по високите части, над 2200 м височина ще бъде умерен до засилен от запад-югозапад със скорост до 50 км/ч. Максималните температури над 2500 м височина  - около -2  градуса, а на 1500 м - до 6.

 

В събота мъглите и ниските облаци ще бъда често явление. Ще започне захлаждане. От 7 януари започва период с валежи от дъжд и сняг, по-интензивни в западните и южни райони.

 

Снеговалежите ще свършват на 9 януари, като в населените места от Северна България се очаква снежна покривка до 10 см, а на юг между 3 и 5 см. По Черноморието ще образува краткотрайна снежна покривка. В планините новият сняг ще бъде около 20-30 см.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени