Започват Коледните пости за православните християни

Постът е велика духовна сила. Той освещава душите ни и ни помага да побеждаваме тъмните сили, лошите мисли в нас

Църква, храм
Църква, храм Източник: Zonanews

За православните християни от днес на 15 ноември започват Коледните пости. В църковната традиция е установен в чест на предстоящия голям празник, посветен на раждането на Спасителя на света – Иисус Христос. Те продължават до 24 декември – Бъдни вечер.

 

Според Типика (Устава) на Българската православна черква Рождественският или Коледният пост е вторият по своята дълготрайност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост. Подобен на Апостолския или Петровия пост.

 

Църква, Исус Христос
Църква, Исус Христос Източник: Zonanews

Постът е велика духовна сила. Той освещава душите ни и ни помага да побеждаваме тъмните сили, лошите мисли в нас. Същевременно постът пречиства тялото, което е храм на Светия Дух. За вярващите, това е период на самонаблюдение и борба със самите себе си. Без молитва и покаяние обаче постът се превръща само в една диета.

 

Ето каква храна е разрешено да се яде по време на постите:
На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. По време на постите не се разрешават мляко, млечни продукти, яйца и месо. Рибата е позволена на Никулден.

 

По време на постите можем да ядем всичко, което е от растителен произход. Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. Ако по време на поста има по-голям християнски празник, се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември – Въведение Богородично и 6 декември – Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

 

Храните, които могат да заместят месото са бобовите – фасул, грах, леща, нахут. Те са богати на фибри и протеини, а също и на редица витамини. Чудесен избор за трапезата са продукти като киноа и булгур. Соята и варивата са най-добрата алтернатива на месото. Включете зеленчукови супи в менюто си.

 

Сиренето и кашкавалът могат да бъдат заменени със сирене от растителен вид – например тофу (соево сирене) или сирене от кашу. Сезонните плодове и зеленчуци – моркови, ряпа, зеле, цвекло, спанак, патладжан, тиква, цитруси, банани, ябълки, сушени плодове трябва да присъстват в менюто ни. 

Още от "България"

Стотици миряни уважиха храмовия празник на Черепишкия манастир "Успение Богородично" 

Сред дошлите да почетат храмовия празник на Черепишкия манастир бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметове и кметски наместници на населени места от района на Искърското дефиле

Прочетете повече прочетете повече

Сградата на Областна администрация Велико Търново ще бъде модернизирана с над 8,5 млн. лв. от Програма "Развитие на реги

Целта на проекта е повишаване до клас "А" на енергийните характеристики на сградата, в която освен администрацията на гуверньора се помещават структури на още 13 държавни институции и ведомств

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени