Здравният министър проф. Ангелов: Искам да отворим всичко, но ще го направим с разум

Това, че скоро не сме имали починали учители, е постижение, допълни той

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: bTV

Пандемията ми е приоритет. Не сме говорили с премиера за включването ми в следващо правителство. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването "Лице в лице" по bTV. "Възложил съм на експертите да отговорят на редица въпроси, свързани с ваксината на АстраЗенека. Хората ще знаят какво точно да направят преди да им се постави втора доза от ваксината срещу COVID-19", коментира той. "Когато ръководиш една криза, трябва да имаш план Б. Във всеки един момент трябва да имаш решение, което да овладее кризата. "Ще дадем ясен отговор на въпроса дали могат да си слагат втората доза, защото има и такива, които вярват в тази ваксина и искат втората им доза да е с нея. Има и такива, които категорично е желаят да си я поставят. На тези хора трябва да дадем експертно мнение", обясни Ангелов.

 

Той уточни, че този отговор ще бъде стъпил само на научните факти и доказателства, както и на мнението на експерти. "Ние работим с медицина, основана на доказателства. Трябва да имаме доказателство, на което да стъпим. То да е научно обосновано, за да отговорим на хората. В другия случай ние не сме лекари", добави здравният министър. "В медицинската наука няма брой на атителата, който да има отношение преди поставяне на ваксината. Лекарите сме последователни. Ние работим с доказателства. Решението е индивидуално – на колко години е човекът, дали има заболявания, какъв е имунитетът му и т.н. Медицината освен наука е и изкуство", обясни той.

 

Във връзка с дистанционното обучение, проф. Ангелов заяви, че в България се справяме по-добре по време на втората вълна, справяме се и при третата. "Имайте ни доверие. България е една от малкото държава, която изведе образованието в приоритет. Това, че скоро не сме имали починали учители, е постижение", допълни проф. Ангелов.

 

Министър Ангелов каза, че недоверието на хората се дължи на по-малката информираност. В тази връзка той подчерта, че българите са най-информираните в ЕС. "Аз искам да отворим всичко, но ще го направим с разум. Тенденцията на намаляване на случаите е трайна. Пътят е правилен. Намерихме златната среда", категоричен бе проф. Костадин Ангелов. По думите му най-големият проблем е умората в медиците. По думите му винаги трябва да има план Б. Ако противникът е коронавирусът, трябва да можеш да предвиждаш всички ходове и да взимаш алтернативни решения, допълни здравният министър.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени