Зеленият сертификат в Народното събрание ли ще раздели коалицията? Затова ли отново отложиха гласуването

ПП са "за", ИТН - против зеления сертификат

Народно събрание
Народно събрание Източник: НС

При първото предложение зеления сертификат да важи за влизане и в Народното събрание, мнозинството го отхвърли, защото бе предложение на ГЕРБ. Сега същото предложение внесоха от ДБ, но това внесе смут у коалиционните партньори.

 

Затова от дневния ред отпадна точката за начина, по който ще се влиза в сградата на НС в условията на извънредна епидемична обстановка. Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че на председателски съвет е решено първо темата да мине през парламентарните комисии и тогава да се гледа в пленарна зала.

 

Истинската причина е разнобоят, който пролича в сутрешните блокове на телевизиите между ПП и ИТН:

 

Тошко Йорданов: Няма да подкрепим влизане в НС със Зелен сертификат. Това е вирус. И без друго смъртността у нас е висока. Трябва да има специализирани болници само за лечение на COVID болни. Това каза Тошко Йорданов, депутат от "Има такъв народ" по Nova.

 

"Ако това се беше случило, нямаше да се стигне до хаос и затваряне на други отделения. Не е логично да има COVID отделение в единствената спешна болница в София – "Пирогов", добави още той. "Нито една от предприетите мерки у нас не върши работа. COVID-19 се разпространява независимо дали носите маска или не, дали имате 3, 4 или 5 ваксини, или имате амулет под формата на зелен сертификат".

 

По думите му местата в болниците са работа на МЗ. "И да се затворим пак ще има ръст на заболелите и леглата пак ще се заемат. Трябва да се мисли за лош вариант и да се надяваме на добър", поясни Йорданов.

 

Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната Комисия – зеленият сертификат в НС е мярка, която е в посока ограничаване на кризата. ПГ на ПП ще подкрепят тази мярка, защото това ще бъде добър пример за обществото. 

 

Най-строгите мерки, които са прилагани не са ограничили вълните на ковид, не са привърженици на локдаун, поясни той. Ваксината пази от тежко боледуване и спасяване на живот, това ще бъде фокус в информационната кампания за ваксиниране. ПП ще подкрепят зеленият сертификат да бъде наложен в обществото, да се разшири неговият обхват и мерките.

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени