Земеделците - на национален протест: Планират демонстрации и блокади

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че "следващия вторник ще блокират държавата"

Протести на фермери и селскостопански производители
Протести на фермери и селскостопански производители Източник: БГНЕС

Фермери и земеделци излизат на национален протест с искане за помощи и защита на родното производство. Десетки са местата, на които се планират демонстрации и блокади преди обед. Част от недоволните се срещнаха вчера с премиера и министъра. Те получиха уверение, че ще бъдат компенсирани за загуби заради вноса от Украйна, ако ги докажат в НАП. Предвидени са и 150 милиона лева за помощи.

 

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че "следващия вторник ще блокират държавата". Протестите за днес са предвидени между 10 часа и 12 ч.

 

"Аз съм тотално фалирал"

Край село Труд, до което минава автомагистралата "Тракия", вече се събират производители. Те ще блокират кръговото движение там. "Бях фермер. Имах животновъдство. Фалирах още миналата година", обясни пред bTV Борис Къцов, зърнопроизводител.

 

"Търсят се някакви механизми да настроят обществото, че сме печеливш бизнес. Дори министърът обяви, че сме на загуба, а премиерът казва, че секторът е на печалба. Не може цяла Европа да е на загуба, а ние да говорим за печалба. Заляха ни от всякаква евтина продукция от Украйна. Моята лична загуба съм си я изчислил – 80 лева на декар тази година. Аз съм тотално фалирал. Аз съм от дребните земеделци – имам 1000 декара. През 2022 година цените на препаратите и торовете скочиха с 300%. Нашата продукция получи срив на цената. Загубите започнаха, когато господата решиха да спрат износа на зърно", категоричен е той.

 

Производители се събират и пред спортната зала в Перник. "Акцентът върху "милиардите, които ни се дават" е глупост. Субсидиите си ги взимаме година назад. Даже година и три месеца. Първо изработваме, а после ни дават", подчерта Венцислав Митков, председател на сдружение "Обединени земеделски производители".

 

"Искам да се знае, че не излизаме само за пари. Има много нови неща, които вкараха, а ни поставиха на колене. Много от обещаните неща от миналата година не се изпълниха. Докато не се изпълнят исканията, няма да се приберем. Ако трябва, три месеца ще стоим", категоричен е той.


"За първи път ни бавят субсидиите. Това, което се преведе сега, е бившият СЕП. Получавали сме си парите още през декември. За пшеницата разходите от тор до прибиране на продукцията е около 180 лева на декар. При среден добив 350 килограма на 30 ст. - сметнете какви ви е загубата. Това с доказването на загуби пред НАП е абсурд. Покажем ли загуби – банките ще ни натиснат. Хората по програми нямат право да покажат загуба", допълни Венцислав Митков. На фона на националния протест на фермерите Комисията по земеделие в Народното събрание се събира на изнесено заседание в Министерството на земеделието, където ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора. 

 

Земеделският министър Кирил Вътев е изготвил анализи и ще запознае членовете на комисията с проблемите на фермерите, както и ще предложи решения. Министерството е подготвило и законодателни промени, за които настояват от сектора.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени