Жълт код за високи температури в 21 области

В останалите 7 има предупреждение за гръмотевични бури

Жълт код за високи температури в 21 области
Жълт код за високи температури в 21 области Източник: iStock
В 21 области е обявен жълт код за високи температури, в останалите 7 има предупреждение за гръмотевични бури. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна се очаква горещо време с максимални температури 32°-37° С.
 
Жълт код за гръмотевични бури, краткотрайни валежи и вероятност за градушки, е в сила за областите София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Около и след обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и условия за градушки, съобщават от НИМХ.
 
Ще духа умерен източен вятър. Отново ще е горещо с максимални температури предимно между 32° и 37°. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
 
В планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен, временно силен югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 18°.
 
В началото на новата седмица въздушната маса над страната ще бъде неустойчива - ще има и слънчеви часове, но и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи с гръмотевици, ще има условия и за градушки.
 
В понеделник явленията ще са главно над Западна България, във вторник - на повече места в Западна и Северна България. В понеделник вятърът ще е от изток-югоизток, предимно слаб, във вторник в Западна и Централна България ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили до умерен, в източните райони ще стане север-североизточен. Максималните температури в понеделник в повечето места ще са между 30 и 35°, във вторник ще се понижат с още градус-два.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени