Жена от Йоаким Груево с множество заболявания почина след ваксинация

Жената е починала към 3 ч. през нощта в дома си, часове след като е била ваксинирана с „АстраЗенека“. В момента се прави проучване има ли връзка между заболяванията на жената и имунизацията

Министър Костадин Ангелов
Министър Костадин Ангелов Източник: БНР

Повод за решението за спиране на ваксинацията с "АстраЗенека" е нежелана лекарствена реакция при случай, подаден в здравното министерство от РЗИ-Пловдив. Жена от Йоаким Груево е починала след ваксинация, съобщава БНР. За пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта към момента не може да се говори - обяви доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина. Починалата жена е от Йоаким Груево, на 57 години, и е била с множество придружаващи заболявания, сред които сърдечна недостатъчност.

 

Жената е починала към 3 ч. през нощта в дома си, часове след като е била ваксинирана с „АстраЗенека“. В момента се прави проучване има ли връзка между заболяванията на жената и имунизацията й. Тя е била насочена от семейния си лекар за консултация с кардиолог, който й е поставил ваксина в Медицинския център в Стамболийски в четвъртък около 12 часа, каза пред журналисти директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Жената е била с троен байпас и наднормено тегло, съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Пловдив. Работната диагноза остра сърдечна съдова недостатъчност, с белодробен отток.  

 

"Категорично няма образувани тромби", обяви министър Костадин Ангелов. Проф. Ангелов обяви в Пловдив, че всички, записани в електронния регистър за ваксинация след спирането на препарата на "АстраЗенека", ще получат служебно дата. Временно е спрян и регистърът за ново записване.

"Няма притеснения за хората, които са се ваксинирали. Длъжни сме да вземем тази превантивна мярка със спирането на ваксините. Нека хората да имат търпение тези, които са се записали в електронната система. Решението има една единствена цел превенция", коментира още той и уточни, че нежеланите лекарствени реакции са 3 на 1000 свързани с болка на мястото на ваксината, температура. 


"Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след седем дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с "АстраЗенека", каза министър Ангелов.


Днес страната ни е получила 80 000 ваксини на "АстраЗенека" като те ще бъдат складиран, а ваксинацията ще продължи след като се принесе агенцията по лекарствата. Имунизацията в страната продължава с ваксините на "Модерна" и "Пфайзер", които обаче са ограничени. Очаква се до средата на април да пристигне ваксината на "Янсен". 

  

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени