Живко Тодоров: Това, за което ние ще настояваме, е резултатът от проверката на КПКОНПИ да бъде оповестен също така публично както самата проверка

По изрядността на първата процедура са се произнесли и КЗК, и ВАС, а в комисията по втората участват общински съветници от всички партии в Общински съвет

Живко Тодоров
Живко Тодоров Източник: Zonanews

Пресконференция в Стара Загора по повод проверката на КПКОНПИ дадоха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, управителят на общинското дружество "Автобусни и тролейбусни превози" Георги Станчев, зам.-кметът по транспорта Йордан Николов и представители на отдел Правно-нормативно обслужване. Проверката на КПКОНПИ е по сигнал за две процедури по ЗОП.

 

Първата е за доставка на 55 нови дизелови автобуси, ЕВРО 6 на обща стойност 35 639 108 лв. Приключена е преди 6 години с доставката на автобусите от фирмата, спечелила търга "Соларис". Още тогава от загубили търга фирми са подадени жалби. Имало е и спекулации около цената, но КЗК и ВАС са се произнесли, че няма нередности. Цената е по-висока от други, внесени у нас автобуси "Соларис", защото става въпрос за различна и висок клас модификация ЕВРО 6, със значително по-голям обем на двигателя, което дава възможност за дълга употреба на автобусите и с включени в цената пълно оборудване с камери и телематика.

 

Страна по сделката е общинското дружество и в комисията по избора са негови представители, Общината е подпомогнала само административните процедури и нейни представители не са участвали в избора на доставчик. Всъщност единствения друг доставчик, явил се на търга, е украинска фирма, чиито автобуси не са отговаряли на съвременните изисквания.

 

Що се отнася до втората ОП за 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции на обща стойност 49 103 999 лв., както по отношение и на други големи поръчки по ЗОП, в комисията са включени общински представители от всички, представени в Общински съвет партии, за да има абсолютна прозрачност на процедурата и съответно изнасяне на пълна информация за гражданите.

С други думи, ние нямаме никакви притеснения относно проверката, предали сме всички поискани документи и ще продължим да съдействаме, ако има нужда, заявиха представителите на Община Стара Загора на пресконференцията.

 

Не, не искам да мисля дори в посока, че проверка на КПКОНПИ може да има политически контекст, отговори Живко Тодоров на журналистически въпрос. "Според мен всеки човек на административна служба и всяка институция, трябва да са готови да бъдат проверявани. Това, което ме напряга е изпратеното предварително, преди проверката прессъобщение, че институция ще бъде проверявана за корупционни практики. Така се хвърля едно подозрение в общественото пространство, което трудно може да бъде заличено дори когато се окаже, че корупционни практики не са открити. Това, за което ние ще настояваме, е резултатът от проверката на КПКОНПИ да бъде оповестен също така публично, както самата проверка", заяви Живко Тодоров.



Още от "България"

Последни новини

Най-четени