Значителни валежи в Източна България, оранжев код за 4 области

За други 12 кодът е жълт

Дъждовно и мрачно време
Дъждовно и мрачно време Източник: Zonanews

През днешния ден на много места ще продължи да вали, в Източна България количествата ще са значителни, а в югоизточните райони ще прегърми. След обяд от запад валежите ще намалеят и ще спрат, вечерта на отделни места облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен север-северозападен, в източните райони североизточен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, а максималните - между 8° и 13°, малко по-високи по Черноморието. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи. Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на места количествата ще са значителни. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, късно вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 15°-17°. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето ще бъде предимно 3 бала. В планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, по най-високите части от сняг. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°.

 

Оранжев код за интензивни валежи от дъжд е в сила за 4 области за 12 октомври, за други 12 кодът е жълт. Оранжев е кодът за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарно количество за 24 часа между 40 и 60 mm, на отделни места - и повече. Жълт код важи за областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен и Смолян. В тези области валежите от дъжд също ще бъдат значителни, като сумарното количество за денонощие ще е между 20 и 40 mm, на места - и повече.

 

В сряда и в Източна България вятърът ще стане северозападен. Валежи ще има на малко места. Над по-голямата част от страната облачността ще е по-често значителна, но в отделни райони временно ще се разкъсва. В четвъртък и петък южно от страната ще премине още един средиземноморски циклон. Отново се очакват повсеместни валежи, на места значителни. Ще духа вятър от изток-североизток, в Източна България временно силен. Температурите Западна България ще се понижат и в планинските райони над 700-800 m е възможно дъждът да се примесва със сняг.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени