Теодора Генчовска е оттеглила назначението на Сертов като свой съветник, след бурната реакция

Появяването на името на някогашния председател на БОРКОР (днес КПКОНПИ) разбуни духовете и в Министерския съвет, и в социалните мрежи

Петко Сертов
Петко Сертов Източник: Zonanews

Външният министър Теодора Генчовска е оттеглила назначението на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов рано тази сутрин като свой съветник. Появяването на името на някогашния председател на БОРКОР (днес КПКОНПИ) разбуни духовете и в Министерския съвет, и в социалните мрежи, след като стана ясно, че ще бъде дясна ръка на министърката от квотата на Има такъв народ.

 

Той е бил предложен за неин съветник от квотата на БСП. Очакват се подробности как се стигна до оттеглянето му по-малко от 24 часа след като новината гръмна. 

 

Сертов бе първият председател на ДАНС до лятото на 2009 г., а след това бе назначен за  шеф на аналитичната служба за борба с корупцията БОРКОР. Той се прочу с изчезването си за близо месец в края на 2014 година. На 8 декември вечерта той е излязъл от дома си, оставил е двата си мобилни телефона и бе отишъл в Гърция.

 

Сигналът до полицията бе подаден от съпругата му. Сертов се върна в България месец и половина по-късно.

През 1984 г. започва кариерата си на комунистически кадрови служител в репресивната ДС като офицер във Второ главно управление на Държавна сигурност.

 

Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС (1)
Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС Източник: Zonanews
Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС (2)
Документ, който удостоверява назначението на Петко Сертов във ВГУ-ДС Източник: Zonanews

След това започва работа в Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в МВР през 1991 г. в сектор "Международен тероризъм".

 

От 2001 г. е член на обществения съвет по "Европейска и евроатлантическа интеграция" към президента, а през 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурността на правителството. В края на 2007 става председател на ДАНС, а след това е назначен за шеф на БОРКОР.

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени