Т.н. "Руска" църква е била съветско шпионско свърталище още преди осемдесет години

Митрополит Стефан поставил исканията си по следния начин: готов бил да помага при едно-единствено условие – съветските разузнавачи да му помогнат да стане Патриарх на Българската православна църква

Съветският шпионин митрополит Стефан и цар Борис III
Съветският шпионин митрополит Стефан и цар Борис III Източник: Zonanews

Т.н. "Руска църква" в центъра на София е била съветско шпионско свърталище още преди 80 години - през първата пловина на 40-те години на миналия век. Митрополит Стефан е сътрудничил със съветското външнополитическо разузнаване и то по една наистина впечатляваща с изобретателността си форма, използвайки църквата, Евангелието и амвона като шпионски атрибути. 

 

Според информация от архива на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), публикувана в официалната история на СВР (под ред. на Евгений Примаков), някъде към края на 1943 г. митрополит Стефан започва да сътрудничи с резидента на съветското разузнаване в София Дмитрий Федичкин.

 

Официална История на руското външно разузнаване, под ред. на Е. Примаков
Официална История на руското външно разузнаване, под ред. на Е. Примаков Източник: Zonanews

Според документите "Договорката между двамата е постигната бързо. Митрополитът поставил исканията си по следния начин: готов бил да помага при едно-единствено условие – съветските разузнавачи да му помогнат да запази мястото си на столичен митрополит, а след време и да стане Патриарх на Българската православна църква...Такава помощ му е обещана и митрополит Стефан, който е прекрасно осведомен за политическите интриги сред българската управляваща върхушка, започва регулярно да информира Федичкин за враждебните на СССР планове на българските власти и техните немски съюзници. Връзката с митрополита е поддържана от свещеника на разположената до съветското посолство тогава Руска църква, а амвона на църквата е използван за тайник. Когато съветският резидент Федичкин попитал митрополита това не е ли светотатство, митрополит Стефан отговорил: "Ако Бог узнае, че това служи на святото дело, той ще ни прости и ще ни благослови".

 

Частта, в която е описана шпионската дейност в полза на Съветите на митрополит Стефан
Частта, в която е описана шпионската дейност в полза на Съветите на митрополит Стефан Източник: Zonanews

От този момент Светото Евангелие в амвона на църквата започнало да играе ролята на тайник, за предаване на информация на съветската резидентура в София.

 

Митрополитът обаче не спира дотук. С негово разрешение съветският резидент Федичкин често използва личния му автомобил "Кадилак", който е имал пълен имунитет и бил пропускан без проверки от всички полицейски постове в София и околността. С автомобила на митрополит Стефан съветският резидент разнася радиостанцията си и излъчва кодирани съобщения. Местоположението, откъдето те се изпращат германското контраразузнаване така и не успява да локализира.

 

Частта, в която е описана шпионската дейност в полза на Съветите на митрополит Стефан
Частта, в която е описана шпионската дейност в полза на Съветите на митрополит Стефан Източник: Zonanews

Изгонването на трима руски шпиони в раса преди няколко дни освен всичко друго ни показва, че традицията на шпионстващи в София руски "свещенослужители" не е от вчера. Както и това, че тук винаги ще се намерят продажни мекерета, които да им сътрудничат. Кои ли са днешните антибългарски митрополит Стефановци, които са съучаствали в антибългарската дейност на Васиан Змеев и останалите двама руски шпиони в раса?

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени