23 август е ден за почит на паметта на жертвите на тоталитарните режими

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември в България са избити без съд и безследно изчезнали между 25 000 и 30 000 души

Мемориал на жертвите на комунизма до НДК
Мемориал на жертвите на комунизма до НДК Източник: Zonanews

23-ти август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Решението бе взето на 27 ноември 2009 г. от 41-то Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

 

За първи път предложението датата 23-ти август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

 

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

 

Комунизмът и националсоциализмът са идеологически близнаци
Комунизмът и националсоциализмът са идеологически близнаци Източник: Zonanews

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

 

Защо 23 август?

На 23 август 1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави. Според книгата на Виктор Суворов, "Ледоразбивачът" СССР по-късно в противоречие с пакта Рибентроп-Молотов разширява инвазията си на север и това е една от причините за настъпилия разтърсващ света сблъсък между националсоциализма на Хитлер и болшевизма (комунизма) на Сталин, който доведе до милиони човешки жертви и хиляди безследно изчезнали и тероризирани както по време на Втората световна война, така и в установените комунистическия режими в Източна и Централна Европа.

 

Двата тоталитарни режима - нацисткият и комунистическият - се различават преди всичко по идеологическата си обосновка, не и по инструментариума си: при комунизма борбата е срещу класовия враг "за победа на прогресивната класа", при националсоциализма е срещу националния враг "за реванш на унизената нация". 

 

От спецификата на идеологията произтича и практиката на режимите - при комунизма борбата е всекидневна и братоубийствена, защото обявената за вражеска класа (класовият враг) е от същата националност. При националсоциализма (нацизма) врагът е външен - враг на нацията, и реваншът се постига преди всичко чрез война. Затова в мирно време в комунистическите режими жертвите на терора са повече, отколкото при националсоциализма и фашизма, казват историците.


Черната статистика на жертвите на тоталитарните режими

Трудно е да се посочат точни цифри на жертвите на тоталитарните режими в света, но съществуват приблизителни цифри, които не се нуждаят от коментар. Според бестселъра "Черната книга на комунизма", дала по-подробна картина на престъпленията на комунистическите режими в световен мащаб, статистиката на жертвите има следните изражения:

СССР – 20 милиона убити души;
Китай – 65 милиона убити;
Виетнам – 1 милион убити;
Северна Корея – 2 милиона убити;
Камбоджа – 2 милиона убити;
Източна Европа – 1 милион убити;
Латинска Америка – 150 хиляди убити;
Африка – 1 милион и 700 хиляди убити;
Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити.


Международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити. Общата цифра доближава 100 милиона убити души. Жертвите на националсоциализмът в Германия са между 9 и 11 млн. души.

Черната класация на тоталитарните режими отрежда първите три места на Мао Дзъдун, Йосиф Сталин и Адолф Хитлер с избитите по време на тяхното управление милиони хора.


Жертвите в България

В България липсва точна статистика на жертвите на комунистическия терор. Дискусия се разразява за избитите в първите няколко месеца на режима. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд между 25 000 и 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали.

 

Паметната плоча за жертвите на комунизма до НДК
Паметната плоча за жертвите на комунизма до НДК Източник: Zonanews

Репресираните от комунистическия режим обаче многократно надхвърля тази цифра, когато към нея се прибавят осъдените от "народния съд" и другите поръчкови съдебни процеси на политическото правосъдие в периода 1944-1989 г., въдворените в лагерите, изселените, репресираните заради вероизповеданието или етноса, преследваните от Държавна сигурност и т.н.

 

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите в периода 1923-1944 г. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.

 

Между 1941-1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

 

Още от "Документи и архиви"

Т.н. "Руска" църква е била съветско шпионско свърталище още преди осемдесет години

Митрополит Стефан поставил исканията си по следния начин: готов бил да помага при едно-единствено условие – съветските разузнавачи да му помогнат да стане Патриарх на Българската православна църква

Прочетете повече прочетете повече

На 13 август 1961 г. Берлин осъмва разделен от "Берлинската стена"

След събарянето на омразното съоръжение в германската столица е изграден мемориалът "Берлинска стена", състоящ се от оригинални части на съоръжението и постоянна изложба, която напомня зловещата история на разделения град

Прочетете повече прочетете повече

Само в Zonanews! Ето го дядото на Васил Терзиев - комунистически терорист и началник на тоталитарното ВКР-ДС

Дядото на днешния "десен", "антикомунистически" кандидат-кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев със същото име описва "прекрасните съветски чекисти" към ВКР-ДС

Прочетете повече прочетете повече

Историкът Светослав Живков: Тези дни за пореден път бяха лансирани в медии и социални мрежи трите основни комунистически

Народният съд е първата стъпка към унищожаването (не непременно във физически смисъл) на докомунистическия български политически, стопански и културен елит, което цели налагането на комунистически тоталитарен режим в неговата най-зловеща и антихуманна форма - сталинизма, пише историкът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени