91-годишна еврейка, оцеляла от Холокоста, умря в Мариупол при блокадата на руските нацисти

По-рано руските нашественици убиха Борис Романченко, който оцеля след концентрационните лагери на нацистите

91-годишната Ванда Обиедкова
91-годишната Ванда Обиедкова Източник: Chabad.org

В едно от приютите на блокирания Мариупул почина 91-годишната Ванда Обиедкова, оцеляла след Холокоста. През последните седмици жената дори не е могла да ходи. Това съобщи Chabad.Org и Държавния музей на Аушвиц-Биркенау.

 

"На 10-годишна възраст Ванда Семьоновна Обиедкова  надживя германците, криейки се в мазе в Мариупол. Осемдесет и една години по-късно тя умира в мазето на същия град като жертва на ужасна война, докато се крие от руснаците", пише в Twitter музеят Аушвиц-Биркенау.

 

 

Ванда Семьоновна Обиедкова  е родена в Мариупул през 1930 г. и оцелява след нацистката окупация. Майката на Уанда Мария е застреляна в село Агробаза близо до Мариупул, където по време на 1941-1943 г. нацистите убиват повече от 16 000 евреи. Но малката Уанда успя да избяга.

Съседите убеждават нацистите, че момичето е от гръцки произход, а по-късно е скрита и спасена от от праведните сред народите Дина Семенченко.

 

През 1954 г. Ванда Обиедкова се омъжва, тя има дъщеря Лариса. Жената е живяла през целия си живот в Мариопол и не напуска града дори след началото на пълномащабна война.

 

Поради бомбардировките над града от руски нашественици, семейството на жената е принудено да се премести в мазето.

 

"Нямаше вода, електричество, топлина – и беше непоносимо студено. Нищо не можехме да направим за нея. Живеехме като животни! Всеки път, когато падаше бомба, цялата сграда трепереше", разкриват те пред Chabad.Org.

 

На 4 април 2022 г. Ванда Обиедкова почина. Въпреки обстрела, дъщерята на Лариса и съпругът й успяват да я погребат в парк на по-малко от километър от Азовско море.

 

Ще припомним, по-рано руските нашественици убиха Борис Романченко, който оцеля след концентрационните лагери на нацистите.

 

До 1945 г. той преминава Бухенвалд, Пенемюнде, Дора-Мителбау и Берген-Белзен, а на 96-годишна възраст е убит от руски снаряд в Харков.

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Путин оправда Хитлер - заяви пред Тъкър Карлсън, че Полша е принудила нацистка Германия да я нападне

По време на разговора си с Тъкър Карлсън Путин спомена Полша 36 пъти - нито една друга европейска страна, освен Украйна, той не споменаваше толкова често

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени