Британският таен суперкомпютър, който помогна за разгрома на нацистите във Втората световна война

Работата на този компютър е била държана в такава секретност, че британските разузнавателни агенции не са признавали официално съществуването му чак до началото на 2000-те години

Суперкомпютърът Колос (англ. Colossus)
Суперкомпютърът Колос (англ. Colossus) Източник: Руска служба на BBC

Британската агенция за електронно разузнаване GCHQ публикува неизвестни досега снимки на суперкомпютър, наречен "Колос" (на англ. Colossus), който е бил създаден в условията на изключителна секретност по време на Втората световна война и е помогнал на Лондон да декодира кореспонденцията между висши нацистки служители.

 

Работата на този компютър беше толкова добре прикрита, че британските разузнавателни агенции не са признавали официално съществуването му до началото на 2000-те години. Сега обаче GCHQ реши да разкаже повече за най-важното изобретение за постигане на победата в чест на своята 80-годишнина.

 

Суперкомпютърът Колос (англ. Colossus)
Суперкомпютърът Колос (англ. Colossus) Източник: Руска служба на BBC

Известният британски учен Алън Тюринг, който дешифрира нацистки съобщения, кодирани от машината "Енигма", не е участвал пряко в проекта "Колос". Разработките на Тюринг са помогнали за създаването на суперкомпютъра, но собствената му машина за декриптиране не е електронна, а електромеханична и е направена няколко години по-рано.

 

Някои смятат, че "Колос" е първият цифров компютър в историята. Той се състои от 2,5 хиляди лампи, а височината на устройството надвишава два метра. Цяла група от квалифицирани инженери е била необходима за работа и поддръжка на компютъра.

 

Поддържането и работата със суперкомпютъра е било нелека задача
Поддържането и работата със суперкомпютъра е било нелека задача Източник: Руска служба на BBC

Ан Кист-Бътлър, ръководител на британската агенция за електронно разузнаване GCHQ, заяви, че публикуваните снимки показват творческите и технически усилия, които са били необходими, за да се защити Великобритания от нацистите.

 

"Технологичните иновации винаги са били в основата на това, което правим в GCHQ, а "Колос" е перфектен пример за това как нашите хора ни помогнаха да останем на сред върховите разработчици на новите технологии, дори когато не можехме да говорим за това", казва Кист-Бътлър.

 

Първият Colossus започва да функционира в началото на 1944 година. Той е инсталиран в имението Блетчли парк в английското графство Бъкингамшир, където се намира седалището на британските разбивачи на кодове.

 

До края на Втората световна война британски специалисти са създали 10 компютъра, които са помогнали за дешифрирането на нацистките съобщения.

По времето на победата над нацистка Германия, тайните компютри на Великобритания се обслужват от 550 души и успяват да дешифрират 63 милиона знака от строго секретни нацистки съобщения.

 

Основните лементи на суперкомпютъра Колос
Основните лементи на суперкомпютъра Колос Източник: Руска служба на BBC

В чест на годишнината на "Колоса"-а, GCHQ също направи публично достояние за първи път своите диаграми, едно от тайните писма, дешифрирани от компютър (отнася се до "доста тревожни инструкции от Германия"), както и аудиозапис на звуците на работещата машина.

 

Наред с други неща, "Колос" позволява на съюзниците да разберат дали Хитлер е вярвал на умишлено подхвърлената невярна информация, че десантите във Франция през юни 1944 г. ще се проведат в Кале, а не в Нормандия (където е извършен десантът). Историците смятат, че работата на британските компютри е помогнала за по-бързото прекратяване на войната и е спасила живота на много войници.

 

Въпреки че работата на суперкомпютъра "Колос" и други като него са оказали много значително влияние върху хода на историята, всички, които са взели участие в проекта, са подписали споразумение за неразкриване на информация относно проекта. Тя е била толкова стриктно прилагана, че съществуването на програмата не е било споменавано в учебниците по история в продължение на почти 60 години.

 

След войната осем от десет компютъра, които са помагали за дешифрирането на нацистките съобщения, са унищожени. На изобретателя на машината, британският инженер Томи Флауърс, е наредено да предаде цялата документация за изобретението си на GCHQ.

 

Британските власти са толкова успешни в запазването на съществуването на програмата в тайна, че дори години по-късно служител на GCHQ, който е работил по един от компютрите "Колос" през 60-те години, признава, че не знае нищо за ролята на компютъра по време на Втората световна война.

Андрю Хърбърт, председател на надзорния съвет на Националния компютърен музей в Блечли парк, казва, че "Колос" (Colossus) "е важен предшественик на съвременния електронен цифров компютър".

 

"Много от тези, които са работили по "Колос" в Блечли парк по-късно са изиграли важна роля в британската компютърна индустрия. По време на следвоенните десетилетия те често бяха световни лидери в своята област", казва Хърбърт.

 

Източник: Руската служба на Би Би Си

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени