Днес на Шипка Румен Радев отново демонстрира стряскаща историческа неграмотност (ВИДЕО)

Документалната истина е, че в битката на Шипка е имало много малък брой руски воини

Румен Радев на Шипка
Румен Радев на Шипка Източник: bTV

"Преди 144 г. на този връх се решава изхода от руско-турската освободителна война и съдбата на България. Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си. Пета поредна година съм тук с вас на това свято място, което обeдинява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра. Тук сме заедно в жегите на август и във виелиците на 3 март. Има лица, които разпознавам има ръце, които стискам за пореден път. Вие ми давате силата да вървим напред - благодаря Ви от сърце. Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и руските войни". Това каза днес на Шипка Румен Радев във връзка със 144-годишнина от Шипченската епопея. 

 

 

В пълно противоречие с демагогските си призиви, Румен Радев положи всички усилия, за да раздели българската нация и постигна безпрецедентни нива на това разделение и омраза. 

 

Вече пета година той не спира да изненадва с зеещите висини на своята историческа неграмотност. С което отново доказа, че освен национални предатели, комунягите са и неуки.

 

"Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и руските войни", каза Радев. Документалната истина е, че в битката на Шипка е имало много малък брой руски воини. В отбраната на прохода участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от украински селяни от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харкивска, Полтавска, Киевска и Херсонска област.

 

Шипченският проход е защитаван и от 36-ти Орловски пехотен полк, от пет български опълченски дружини и няколко други малки части, в които има поляци, финландци и руснаци. Толкова за "руските воини", които били отбранявали Шипка.

Още от "Документи и архиви"

Докладът на Рашков до ВСС срещу Гешев: Амалгама от медийни публикации, фейк новини, тенденциозно подбрани факти, малко ч

В доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на "Дондуков" 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото

Прочетете повече прочетете повече

Димитър Благоев, или за теорията и практиката на националното предателство с кратка проява на разсъдък

Идеалът за Санстефанска България трябваше да увеличи суеверието в масата на българския народ за "освободителната мисия" на Русия в света, в миг на просветление, пише Благоев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени