Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО)

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Русия изигра голяма роля за независимостта и суверенитета на Белгия в началото на 19 век, заяви военнопрестъпникът Владимир Путин.

 

"Белгия до голяма степен се появи на световната карта като независима държава, отчасти благодарение на позицията на Русия и Русия", каза той на среща с участниците в Световния младежки фестивал.

 

Както отбеляза Путин, той смята за важно Русия да има "собствена история на отношенията" с много страни по света. Диктаторът не уточни как независимостта на Белгия е свързана с Русия.

 

Историческите факти
Белгия придобива независимост след революцията от 1830 г. Преди това тя е част от Холандия според решението на Виенския конгрес, който консолидира резултатите от Наполеоновите войни. Белгия също е била част от Испания, Франция и Свещената Римска империя за дълго време.

 

Първият крал на Белгия Леополд I полага клетва на 21 юли 1831 година. Този ден все още е национален празник. Преди да се възкачи на трона, Леополд I служи в руската армия, участва във войните срещу Наполеон и получава чин генерал-майор. Той е свързан с руския императорски дом. През 1816 г. става английски гражданин, като се жени за наследницата на трона принцеса Шарлот, която умира година по-късно.

 

През 1831 г. започва белгийско-холандската война. На страната на Леополд I идва Франция, която формира армия от 50 000 души и влиза в Брюксел. Белгия най-накрая постига независимост през същата година по време на Лондонската конференция с участието на пет държави. Франция и Великобритания настояват за това, докато Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал. В крайна сметка обаче те отстъпват, но поставят условието Белгия да остане "вечно неутрална".

 

Днес Белгия е член на НАТО. Нейната столица е седалището на алианса. С формирането на Европейския съюз Брюксел се превърна и в политически център на Европа, където се намират всички управленски структури на ЕС.

 

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени