Ега ти държавата, щом Огнян Герджиков й е бил премиер и председател на НС

В пловдивската окръжна прокуратура и в НСлС би трябвало да се съхранява разследване от 90-те години, с псевдоним "Синдик"

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: Zonanews
Преди няколко дни Огнян Герджиков се "прояви" в поредно телевизионно интервю и изръси поредната си глупост. "ГЕРБ ще бъдат държани извън властта, ерата ГЕРБ си отива", каза той пред БНТ. Чудно ми е как така 90 % от хората, на които ГЕРБ (или лично Борисов) са им помогнали, се оказаха диви неблагодарници. Лишени от елементарно чувство за свян. Поне си мълчи, след като не можеш да кажеш добра дума за тези, които са ти помогнтали в даден момент. Защото тази ГЕРБ, която "си отива" те направи председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на 44-то Народно събрание Не, че имаше файда от работата на Герджиков и сие. 
 
В последните години у нас законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално", коментира преди три години същият Герджиков, без да даде нито едно сериозно доказателство за заключението си. Най-настоятелният въпрос в този случай е следният - кой е този човек, позволяващ си с такава претенция да раздава присъди и да говори от амвона на истината от последна инстанция? Има ли поне минимално основание за това? Не, няма. В неговият 75-годишен живот няма много неща, от които човек да черпи източници за чак такова самочувствие. Нещо повече – има факти и събития в жизнения му път, който би трябвало да го накарат да замълчи и да си гледа пашалъка на старини. Защото са срамни, унизителни и дават основание да се съмняваме във всяко нещо, още щом си отвори устата.
 
Едва ли са много българите, които са чели неговата автобиографична книга "Аз не бях политик". Би било добре да са повече, но както преди време каза един хаитянски коментатор: "В Хаити никой не чете, затова ако искаш да скриеш нещо – напиши го в книга". Герджиков е възприел този урок и е "скрил", описвайки в книга например факта, че в детството си е бил "бавноразвиващ се". Не, не, това не е шега, не е клевета, нито пък измислица. Това е истина, описана от самия Огнян Герджиков на стр.39-42 в автобиографията му. Както разбираме от собственоръчнонаписаните му свидетелства там:
"Нямал съм и наченки на членоразделна реч. Когато връстниците ми възторжено декламирали: "Аз съм българче" и са пеели прочувствено "Зайченцето бяло", аз съм имал словесен връх "Я-у, я комата", с което съм искал да кажа, че пожарната излиза (нали бяхме срещу нея)".
 
Стринка му Славка, която преподавала в "помощно училище" (тогава така се наричаха училищата за бавноразвиващи се) окуражавала родителите му, че много от завършващите тези училища все пак са си намирали работа и не било чак толкова страшно. Даже веднъж довела свой ученик-кретен, за да покаже, че освен да върти глава и да мучи, може да прави и полезни неща. Стринка му направила мъдро, но доста странно от днешна гледна точка заключение:
"В крайна сметка – заключила мъдро тя – не е речено, че Огнянчо трябва да стане професор" (Герджиков, О., Аз не бях политик, С., Изд. ателие Аб, 2015, с.41). Огнянчо стана не само професор. Стана и председател на Народното събрание, а през февруари 2017 г. дори служебен премиер. Как да не се сетиш за прозрението на един бивш вицепремиер, който казваше: "Ега ти държавата, след като аз съм й вицепремиер"!
 
Ега ти държавата, след като Герджиков й е бил премиер и председател на парламента. След като се уверили, че май наистина е бавноразвиващ се, родителите му искали да му слагат главата в специална глина, предписана от лечителя Петър Димков. Това свидетелство пак е описано от самия него в книгата му "Аз не бях политик". Наистина, такова, няма как да се случи в друга, в нормална държава. Очевидно не е бил доизлекуван, защото е приел да стане член на БКП през лятото на 1989 г. – тогава и кучетата на село знаеха, че болшевишкият режим в страната ни си отива. Наистина трябва да си бавноразвиващ си, за да станеш член на компартията няколко месеца преди да се срути режимът й.
 
Бавното му развитие в детството обаче не му е попречило да стане много вещ по банковите дела, та днес даже да дава оценки на закона за КТБ. За какво става дума? Става дума за банка – "Агробизнесбанк" АД-Пловдив. В пловдивската окръжна прокуратура и в НСлС би трябвало да се съхранява разследване от 90-те години, с псевдоним "Синдик". За пръв път ще имате възможност да се запознаете с документите от това разследване. На 6 март 2000 година от Окръжна прокуратура – Пловдив до Окръжна следствена служба – Пловдив е изпратено постановление, подписано от прокурор К. Антонова за "образуване на предварително производство срещу Огнян Стефанов Герджиков, който в периода август 1998 – юни 1999 в Пловдив като длъжностно лице – синдик на "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в несъстоятелност не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, невнасяйки дължимите вноски за фонд "ДОО, ПКБ и данъка по ЗОДФЛ, извършвайки продажба на клона на "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в несъстоятелност гр. Пещера за сумата 29 869 206 неденоминирани лева, откривайки депозитни сметки в банката "Токуда кредит експрес" София на "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в несъстоятелност и придобивайки за "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в несъстоятелност два недвижими имота от "Токуда кредит експрес" София срещу дълга на същата банка в размер на влоговете в лева и щатски долари към "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в несъстоятелност и от това са настъпили вреди за "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в несъстоятелност в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – престъпление по чл.219 ал.4 във вр. с ал.1 НК".
 
След проведена предварителна проверка №666/99 г. и с Постановление на Окръжна прокуратура-Пловдив от 23.03.2000 г., срещу синдика на "Агробизнесбанк" АД-Пловдив Огнян Герджиков  е образувано предварително производство. Причината е, както пише прокурорът Катя Антонова от ОП-Пловдив, че "са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер". Покойният днес прокурор Михаил Дойчев е онзи, който прекрати делото срещу синдика на пловдивската "Агробизнесбанк" АД-Пловдив Огнян Герджиков. А събраните там доказателства имаха много сериозен  характер. Трима от петимата подсъдими по делото за източване на Агробизнесбанк са били сътрудници на ДС. Огнян Герджиков се е намирал в чудна компания.
 
Постановление на прокуратурата (1)
Постановление на прокуратурата (2)
Постановлението на прокуратурата Източник: Zonanews
Как да не се сетим отново за автобиографията му, където в главата "Агент на ДС" описва как в началото на юни 1983 г. след завръщането си от двумесечна специализация от Виена е бил привикан в отдел "Задгранични паспорти" на ДС и разпитван от кадрови служител на отдела. В този разпит Герджиков разказвал подробно за хората, с които се е срещал в австрийската столица. Версията на Герджиков е, че не бил писал и подписвал нищо, ама знае ли човек. Ние на хора, дето са щели да им слагат главите в глина, за да поумняват, дума не вярваме. Какво обаче се случва по казуса "Агробизнесбанк" АД-Пловдив? От 10 юли 1998 г. днешният служебен министър-председател е бил синдик на "Агробизнесбанк" АД-Пловдив. В началото на 1999 г. Държавен финансов контрол извършва ревизия и открива множество нарушения в неговата дейност.
 
Докладна записка (1)
Докладна записка (2)
Докладна записка (3)

 

Докладна записка (4)
Докладна записка (5)
Докладна записка (6)
Докладна записка Източник: Zonanews
Какви са най-фрапантните сред тях? Въпреки забраната, която налага търговския закон, Герджиков е упълномощавал други лица да упражняват неговите права като синдик. Вследствие на това двама души са извършили плащания за 226 126 лв. Огнян Герджиков е сключил за първите три месеца на 1999 г. 12 граждански договора със служители на банката, които в същото време са имали сключени редовни трудови договори. Според Държавен финансов контрол тези служители са получили възнаграждения, за да извършат работа, която е била тяхно задължение и по трудовите им договори. Едно от сериозните нарушения, описани в ревизията на ДФК е, че синдиците от двете одиторски фирми – "БДО България" ООД и "Явор Зартов" АД са си определили допълнително възнаграждение преди приключването на производството по несъстоятелност, както изисква търговския закон.
 
Какви са фактите по това нарушение? До 10 юли 1998 г., когато в "Агробизнесбанк" АД-Пловдив са били фирмите "БДО България" ООД и "Явор Зартов" АД, по различни договори са им изплатени огромни суми, въпреки че за повечето услуги е имало служители на щат, които са били квалифицирани да ги извършат. По този начин първата фирма е прибрала допълнително 591 735 465 лв. (неденоминирани лева), а втората - 480 605 665 лв. Същата врътка е направил след тях и синдикът, който се е наградил с почти 57 992 000 лв. Явно е преценил, че законно полагащите му се 14 000 000 лв. са недостатъчни за труда му.
 
Друго обвинение към Герджиков е свързано с продажбата на банков клон в Пещера по занижени цени. На 21 октомври 1999 година при началника на РЗБОП-Пловдив постъпва докладна записка, "относно извършена предварителна проверка по преписка №666/99г. на Окръжна прокуратура Пловдив". При начална цена от 355 862 лв., сградата е била продадена за 29 869 лв.  Заключението е, че продажбата на клона на "Агробизнесбанк" АД-Пловдив в гр. Пещера, заедно с имуществото е извършена от Синдика Герджиков на нереална, силно занижена цена, определена от купувача Тиков, чрез поръчания от последния некомпетентна, нереална и пристрастна оценка. И именно на тази оценка Герджиков се е позовал в писмото си, с което иска разрешаване на продажбата".
 
Допълнителна проверка
Допълнителна проверка Източник: Zonanews
В докладната пише и че Огнян Герджиков като настоящ синдик е получил допълнителни възнаграждения – 57 991 982 лв, което е сума отделно от определената от съда и изплатени месечни заплати от по 1 млн.лв. Според ревизията на Държавен финансов контрол Огнян Герджиков в онези години е продължил стила на работа на предишните синдици и това заключение произтичало от случая с предоставянето на активи на банката за временно ползване. Става въпрос за активи на стойност от 24 015 лв., които не са върнати на банката. "Явор Зартов" АД и Огнян Герджиков възразяват на тази констатация, като твърдят, че възможността активите да бъдат върнати на банката не е изгубена, но възражението им не се приема от ДФК. Ревизорите отбелязват, че част от активите са предоставени за ползване без подписването на каквито и да е документи. Като синдик на банката Огнян Герджиков допуска да бъдат начислени лихви по просрочие за 18 471 лв. заради това, че забавя плащане на вноски по ДОД за 156 775 лв. В ревизията се казва, че по този начин са увеличени задълженията на банката.
 
Това са само част от мушенгиите през 90-те години на Огнян Герджиков. В следващата част на това разследване ще видите и научите не по-малко скандални документи и факти за това лице на българското задкулисие. Лице, което няма дори минимално право да си отваря устата на тема банки, след всичко, което е сътворило в най-мътните години на българския посткомунизъм.

 

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Путин оправда Хитлер - заяви пред Тъкър Карлсън, че Полша е принудила нацистка Германия да я нападне

По време на разговора си с Тъкър Карлсън Путин спомена Полша 36 пъти - нито една друга европейска страна, освен Украйна, той не споменаваше толкова често

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени